Marokkaanse vakanties geschrapt wegens Ramadan

14-07-2012 09:28

De Marokkaanse gemeenschap in Utrecht en Den Haag heeft zich voorgenomen deze zomer massaal in Nederland te verblijven, om op boevenpad gaan. In beide steden wordt tijdens de vastenperiode, die op 20 juli begint, extra politiepersoneel ingezet. Het is voor het eerst in 32 jaar dat de vastenmaand Ramadan precies in de Nederlandse zomervakantie valt. De extra ingezette agenten gaan de Marokkanen naar het hart. Veel Marokkanen blijven deze zomer daarom in Nederland, om de agenten toch aan het werk te zetten. Voorzitter Jablabla van de Marokkaanse stichting Rwina (vertaling van chaos): “De Marokkaanse gemeenschap heeft aangegeven graag een steentje bij te dragen aan de werkgelegenheid van deze agenten. Wij zien dat als onze plicht.”
“Nu de politie in Utrecht en Den Haag heeft aangegeven meer mensen in te zetten, omdat de Ramadan en de vakantie samenvallen en veel mensen hier blijven, moeten we daar dus extra op inzetten”, aldus Jablabla tegen DeJaap.nl. De criminelen worden geïnstrueerd zich te richten op autokraken en huisinbraken. Hij wil niet zeggen hoeveel extra criminelen er tijdens de Ramadan worden ingezet.

In Den Haag moeten meer Marokkaanse criminelen ‘s avonds en ‘s nachts werken, omdat de agenten dan extra zijn ingepland. De Haagse criminelen vergelijken de islamitische vastenmaand met andere grote evenementen zoals Oud & Nieuw en Koninginnenach. Jablabla: “Ook dan zetten wij extra criminele Marokkanen in om de agenten aan het werk te houden.” Dus worden ook voor de ramadan maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat die periode chaotisch en onordelijk verloopt.

De Marokkaanse stichting Rwina werd in 2000 opgericht om vanuit de eigen gemeenschap escalerende problemen en overlast te veroorzaken. “In 2006 was er een dramatische daling van het aantal autokraken, daar hebben we een jaar later op ingespeeld door criminelen beter op te leiden,” zegt Jablabla. “Als je ze er op wijst dat ze geen goede moslims zijn als ze hun criminele activiteiten tijdens de Ramadan staken, is dat zeer kwetsend voor ze. Dat heeft toen geholpen.”