Op de Spelen gaan onze sporters knallen

15-07-2012 13:17

Deze sportzomer verloopt desastreus voor iedereen met een hart voor Oranje. De voetballers waren meer met zichzelf bezig dan met het spel en de wielrenners lijken meer liefde voor het asfalt te hebben dan voor de fiets. Gek genoeg lijken mensen nu ook weinig vertrouwen meer in de Olympische Spelen te hebben, een terrein waar Nederland het altijd goed doet.

Gek is dat eigenlijk, dat een sportnatie als Nederland opeens al het vertrouwen in zijn sporters heeft verloren. Misschien komt het wel door de hoge verwachtingen?

Oranje
Het Nederlands Elftal leek zeker te zijn van een finaleplaats. Dan was het alleen nog even kijken of we Spanje of Duitsland van de mat moesten tikken. Het werd appeltje eitje, want we hadden toch ook de WK finale in Zuid Afrika gehaald?
Ja, maar zoals altijd in de sport kun je niet ergens een liniaal naast leggen. Een team dat het ene jaar kampioen wordt kan met hetzelfde team een jaar later vijfde worden (behalve als je Spanje heet, trouwens). Er zijn honderden, duizenden misschien wel miljoenen factoren die bepalen wie er kampioen wordt.

De kwaliteit van de spelers, de fitheid van de spelers, of er niet toevallig een listig griepvirusje rondgaat tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar, of de aanvoerder niet het bed heeft gedeeld met de vriendin van de spits, of de scheidsrechter een goede nachtrust heeft gehad, of de coach voor de verkeerde poppetjes kiest. Alles, maar dan ook echt alles heeft op één of andere manier invloed op een sportwedstrijd of –toernooi.

Tour
En kijk maar naar de Tour de France. Eric Breukink zei het al: er is in de eerste Tour-week weinig tactisch aan. De enige tactiek is niet vallen.En ‘we’ zijn gevallen. Hard en vaak. Dat is treurig, maar het hoort bij de sport. Vallen en opstaan, volgend jaar weer een kans. En misschien vallen we dan weer. (Gesink heeft er helemaal een abonnement op. Misschien is het voor hem tijd voor zijwieltjes?)

Het is wat het is, je hebt winnaars en verliezers en deze zomer zitten ‘we’ (want we blijven ‘we’!) even in het verdomhoekje. Maar niet getreurd, tijdens de Olympische Spelen gaan onze sporters knallen. Als het niet binnen de lijnen gebeurt, dan erbuiten.