Amsterdam Fashion Week: de reportage

16-07-2012 20:16

Vrijdag 13 juli presenteerde Jutka&Riska in het downtown programma van de Amsterdam Fashion Week de nieuwe collectie. Buiten de show was een setting gecreëerd waar je cocktails kon drinken, rondhangen of bediscussiëren of je dat jurkje nou wel of niet ging kopen.

De wereldse mix van religieuze items en tapijten gaven de eclectische stijl en het thema van de nieuwe collectie goed weer, alsof je letterlijk het moodboard van de ontwerpers binnenliep. We troffen hier al wat fashionable publiek aan.

Het aanbieden van een beleving hadden de ontwerpers goed begrepen. De modeshow zelf leek haast bijzaak in de ruimte waar een dj draaide, cocktails geserveerd werden en je kon struinen tussen de rekken vol vintage en de collectie van Jutka & Riska zelf.

Daarnaast was er een interessante mix van vintage sieraden en zonnebril gemixt met de accesoire-lijn van de ontwerpers.

Dat het publiek modebewust en eclectisch was in plaats van trendvolgend bleek voor u verslaggevers uit het zien van bijzondere huisdieren als dit hondje in plaats van de standaard chihuahua’s.

Wat minder blij waren de serveersters die met volle dienbladen een weg moesten vinden door de drukke ruimte om het publiek hapjes aan te bieden. Dit ter verwondering van de verslaggevers (Hallo! Het is mode! Hoezo gaat iemand hier eten?). Gelukkig waren er dankbare afnemers in het publiek; de onschuldig meegegane vriendjes die met een blik vol verwondering/verwildering/hoelangduurtditnog rondliepen.

Barbie en Ken waren ook van de partij. Wie het slechter getroffen had is ons nog niet helemaal duidelijk. Barbie vormde in meervoud een kruis terwijl Ken vastzat in een exotische vaas. Het eerste konden we nog plaatsen in het thema ‘have a little faith’. Met het geloof van Ken dat iemand hem uit zijn benarde positie zou bevrijden leek het niet goed te komen;aan het einde van de avond zat hij nog steeds vast.

De show van Jutka & Riska liet opvallend draagbare kleding zien. Veel wereldse prints gecombineerd met draagbare kledingstukken als afgeknipte spijkerbroeken, mouwloze blazers en zwarte kokerrokken. In combinatie met de opvallende sieraden liet de show vernieuwende, toepasbare combinaties zien.

Het thema ‘have a little faith’ vonden we voornamelijk terug in de sieraden, waar veel kruizen in verwerkt waren. Daarnaast was er het kruis van de barbies en een model wat een kruis met een (chanel-achtige) tas op haar rug droeg. Een verwijzing naar het juk van mode? De link naar ‘a litte faith’ vonden we hier niet heel sterk. Desalniettemin hebben Jutka&Riska een goede show neergezet. De kleding is niet wereldbrekend vernieuwend, wel mooi en draagbaar. De accessoirelijn is geweldig, met name van de wat kleinere, subtiele kettinkjes waren we erg gecharmeerd.

Meer weten of ook een Jutka&Riska een jouw collectie toevoegen? Ga naar http://www.jutkaenriska.blogspot.nl/