Journalistiek keurmerk; De Smaadpolitie inspecteert!

17-07-2012 17:33

Goedenavond en welkom bij weer een aflevering van De Smaadpolitie, het programma dat vieze, vuile, ranzige journalistiek opspoort, aanklaagt en reinigt. Vandaag nemen we een kijkje in de keuken van het NRC Handelsblad. Ooit een fatsoenlijk bedrijf waar de klant met zorg en aandacht werd verwend, maar sinds hier een Belg de chef is klagen de mensen over vieze luchtjes en gore randjes. Franse slag of Bourgondisch genieten? Rob Geus kijkt of het medium goed genoeg is voor het enige keurmerk dat telt: De Smaadpolitie OK-sticker.

“Goedemiddag, mag ik even in uw keuken kijken? Dank u wel. Ah, zo zie ik het graag! Gescheiden kastjes. Uitstekend, tegen de kruisbesmetting. Check ik direct even de labeltjes… waar zijn de labeltjes? Denk daarom hè! Je wil niet dat een internetvirus het papier bereikt. Strikt gescheiden houden hoor. En altijd eerst je handen wassen als je net op internet bent geweest.

Hoe vaak verschonen jullie het rommelhoekje? Wel doen hè! Sommige columnisten liggen hier al een tijdje te rotten. Ranzigvies! Die dikke met dat brilletje is al een paar jaar geleden overleden, volgens mij. Stinkt naar urine en hypocrisie. Gewoon, hupsakee, weg ermee. En wat zie ik daar? Getverdemme, Renske! Eenvoud valt te prijzen hoor, maar dit is hele gore instant-troep. Dit wil ik echt niet meer zien hoor. Voor je het weet hebben de lezers overal Aaf Brandt Korstjes. Dat moet je voorkomen. Ik was laatst bij jullie concurrent… daar was de periodieke ovulatie-afdrijving in lettervorm niet te harden, joh!

Mooie bureautjes, prullenbakjes mooi leeg. Zo zien we het graag. Dit is prima, jongens. Ik ben een keer bij HP geweest, onder de vorige chef. Overal, echt overal van die gore omgekeerde prullenbakken. Dat ze daar in kunnen leven. Maar dit is stukken beter. Oh, daar in het Next-hoekje, bij die jonge honden, ja Wijnberg, Pfauth en consorten, hou de rubbertjes daar in de gaten hè. Verder heb ik er niks op aan te merken. Hou dit vol, jongens.

Peter, kom er even bij. Ik ben niet ontevreden. Maar juichend vertrek ik nu ook weer niet. Een paar jaar geleden zag het er hier een stuk fatsoenlijker uit. Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden, Derk Sauer moet ook politieke invloed kopen, maar sommige dingen kunnen echt niet. Die Koelewijn daar, daar komen echt de vliegen op af. En in plaats van dat je er eens stevig met een sopje overheen gaat, laat je dat maar etteren en broeien. Dat wordt een paradijs voor ranzige lieden als Sjuul en Martijn. Dat is vanaf nu dus echt afgelopen. Afgelopen. Anders kun je het keurmerk wel vergeten. Maar voor nu, hier is ‘ie dan: de enige echte De Smaadpolitie OK-sticker. Wees er trots op, Peter, en zorg dat ik je niet nog een keer hoef te waarschuwen!

Dit was het weer voor deze week. Volgende week zelfde site, zelfde tijd. Dan nemen we een kijkje bij de NOS en ik beloof u dat we het hele decor af gaan stoffen. Tot dan!