Sport

Tour de France: Boasson Hagen heeft nieuwe ploeg nodig

17-07-2012 14:25

Alle kenners zijn het er over eens. Hij is een van de grootste diamanten van de wielersport. De Noor Edvald Boasson Hagen kan bijna alles. Hagen heeft een goede tijdrit, een fantastische eindsprint en een enorm duurvermogen. Alleen in het hooggebergte komt hij tekort om een groot ronderenner te worden. Vanaf 2009 boekte Hagen al overal waar hij kwam overwinningen en vorig jaar won hij zijn eerste etappes in de Tour de France.

Dit jaar stagneert de 25-jarige Noor echter. In het voorjaar moest hij op de beslissende momenten passen en in de Tour de France krijgt hij geen mogelijkheid voor eigen kans te rijden. Zonde voor de wielersport. De fans willen Hagen net als vorig jaar zien strijden voor de ereplaatsen. Een vertrek uit de Sky ploeg lijkt hiervoor noodzakelijk.

Team Sky kiest deze Tour de France voor het algemeen klassement. En terecht. Met Bradley Wiggins en Christopher Froome heeft de ploeg twee toppers voor de gele trui. Helaas gaat deze keuze ten koste van een aantal andere renners. Zelfs Mark Cavendish heeft al meer moeten knechten dan hem lief is. Gelukkig weet hij dat Wiggins hem op de Olympische Spelen hiervoor kan terugbetalen met zijn onvoorwaardelijke steun in de wegwedstrijd. Voor Boasson Hagen is dit anders. Hoewel Wiggins in de dertiende etappe zelf de sprint aantrok voor Hagen, komt deze hulp voor de Noor te laat. De honderden kilometers kopwerk eisen hun tol. ‘Eddy’ had geen vermogen meer om de etappe te winnen

In tegenstelling tot de Nederlandse media blijft de Noorse media wel achter hun renner staan. Overal wordt het positieve uit gehaald. Na de etappe krijgt hij dan ook weinig vragen over zijn eigen kansen en wordt zijn werklust geloofd. Het teambelang staat voorop. Wat Boasson Hagen echter over zijn eigen rol denkt, is moeilijk in te schatten. Het zit sowieso niet in de Noorse identiteit dwars te gaan liggen en herrie te gaan schoppen. Toch moet Hagen zichzelf af en toe afvragen, hoe hij zich zou manifesteren in de rol van een Luis Leon Sanchez of Peter Sagan. Elke dag je eigen plan trekken en voor de overwinning strijden.

De komende jaren zal de Britse Skyploeg om Wiggins en Cavendish gebouwd blijven. Het is jammer voor Boasson Hagen, maar voor absoluut kopmanschap moet hij op zoek naar een nieuwe ploeg. Misschien is de Rabobankploeg wel het perfecte team voor Hagen. Ze hebben ervaring met Scandinaviërs en zoeken iemand die overal kan winnen. Zowel in de grote rondes als in het klassieke werk. Een ding is zeker als Hagen zijn palmares wil vergroten, moet hij voor het seizoen 2013 op zoek naar een nieuw team. Ook de Noren zullen zo meer van hem gaan genieten!