ThePostOnline

Kan iemand mij aanklagen voor majesteitsschennis?

19-07-2012 13:55

Koningin Beatrix is een prostituee, koningin Beatrix is een pathetische tiran en koningin Beatrix is een debiel. Ik schrijf dit niet omdat ik van schelden houd. Ik schrijf dit omdat ik het kan onderbouwen en omdat het opgeschreven moet kunnen worden in een modern en vrij Nederland. 

Prostituee, tiran, debiel
Koningin Beatrix is een prostituee, omdat zij haar leven prostitueert. Niet een avondje achter een raam op de wallen, maar een leven lang achter de ramen van een glazen huis in ruil voor geld en macht. Koningin Beatrix is een pathetische tiran, omdat zij ‘haar’ volk in emotionele bewoordingen oproept een steentje bij te dragen in tijden van diepe crisis, maar zelf geen cent van haar vorstelijke inkomen in wenst te leveren. Zo’n vorstelijk inkomen dat experts zeggen dat Nederland het duurste koningshuis van West-Europa heeft. Tenslotte is koningin Beatrix een debiel, omdat zij gelooft in een Middeleeuws systeem genaamd ‘erfopvolging’, en vindt dat zij bijzondere rechten heeft enkel en alleen omdat zij geboren is in een familie die toch al eeuwenlang het volk uitbuit.

Het principe
Maar koningin Beatrix is ook een intelligente vrouw die keihard werkt en gelooft dat zij het beste voor haar land doet. Het is niet de vrouw, maar de positie die mij dwars zit. Al haar goede bedoelingen en goodwill ten spijt, uiteindelijk is het niet vol te houden dat een ongekozen monarch in het centrum van de macht zit. Misschien deugt koningin Beatrix wel, het principe van erfopvolging deugt niet. En dat gaat vroeg of laat een keer fout.

Ondemocratisch
Tot mijn spijt is een meerderheid van het volk nog altijd voor de constitutionele monarchie. Ik ben democraat genoeg om mij daarbij neer te leggen. Maar waar ik mij niet bij neer wens te leggen is het hoogst ondemocratische wetsartikel ‘majesteitsschennis’, dat belediging van de Koning strafbaar stelt. Machthebbers moeten gecontroleerd kunnen worden. Bekritiseerd, uitgedaagd en bespot kunnen worden. En ja, dus ook beledigd kunnen worden. Zeker als het gaat om machthebbers die wij nooit gekozen hebben, machthebbers die hun positie danken aan hun blauwe bloedlijn.

Klassenjustitie 
Anno 2012 blijkt de koningin echter nog steeds een uitzonderingspositie te hebben. Schreeuwen op een plein, gooien van een waxinelichthouder naar een voertuig en uiten van beledigingen als ‘oplichtster’ en ‘zondaar’ zijn lichte vergrijpen (if any) die plotseling forse celstraffen waard zijn als ons óngekozen staatshoofd er het slachtoffer van is. Een onaanvaardbare vorm van klassenjustitie in een land dat zich voorstaat op mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Klaag mij aan
Tot nog toe zijn het verstandelijk beperkte repeat offenders die slachtoffer zijn van dit juridische gedrocht. Daarom vraag ik u: klaag mij aan voor majesteitsschennis, voor belediging, voor smaad, voor laster. Dan kunnen we zien of een rechter belediging van de Koning daadwerkelijk juridisch houdbaar acht. Of ‘majesteitsschennis’ net zo goed uit de wetboeken geschrapt kan worden, of dat liberale waarden in onze constitutionele monarchie een illusie blijken te zijn. Ik vrees de dag dat de Chinezen het WK Korfbal in Nederland boycotten vanwege ernstige mensenrechtenschendingen achter de dijken.

Jeroen Weghs schrijft doorgaans satire, maar kan hier niet om lachen.