Tour de France: Ondergewaardeerde catweazle

19-07-2012 12:25

Huiskamervraag: Welke wielrenner gaat drie keer de beste Nederlander in de Tour de France worden, maar won verder nooit een wedstrijd behalve de Acht van Chaam? Inderdaad. Laurens ten Dam. Catweazle op een tweewieler. Of zo.

Vallen
Ondertussen is hij wel beter dan al zijn kopmannen. Oké, kleine kanttekening: In 2008 reed hij nog voor Denis Menchov, no? Maar in 2009 was Robert Gesink er al. Die ging naar huis met een polsbreuk. Dit jaar, hetzelfde verhaal. Vorig jaar was hij trouwens de tweede Nederlander in het eindklassement van de Tour. Boven Gesink en Mollema dus.

Het is echt niet zo dat Ten Dam niet getroffen wordt door valpartijen. Dat is dus wel zo, al was het maar omdat hij niet zo’n heel goede daler is. Vorig jaar nog, vloog hij uit de bocht tijdens een afdaling in de veertiende etappe. Hij was flink gewond, wist net binnen de tijd te finishen maar reed de Tour wel uit. Dit jaar lag hij in de rit naar Metz onder drie andere renners.

Catweazle in een Chevy Van
Laurens ten Dam is gewoon iets harder dan zijn kopmannen, zou je bijna denken. Daarvoor verdient hij waardering. Net als voor zijn consequente resultaten. Maar in Nederland krijgt hij vooral waardering voor zijn uiterlijk. Zijn wilde haren en baard. Hij krijgt waardering omdat hij op een woonboot is opgegroeid en omdat hij geen normale auto heeft, maar een Chevy Van.

Het scheelt ook wel dat Ome Mart dat er altijd bij moet halen. Ook als hij, zoals gisteren, gewoon tiende eindigt in de koninginnenrit. Ver voor de favorieten. Ja, Mart, we hebben het door: Jij vindt het een kleurrijke figuur. Hij lijkt op Catweazle. Hij heeft het gymnasium afgemaakt. Het is geen standaardwielrenner.

Misschien is hij daarom ook wel zo goed in zijn werk. In een peloton met 180 renners die op elkaar lijken, is hij een van de buitenbeentjes. Het kan hem ongetwijfeld weinig schelen wat al die anderen doen en trekt zijn eigen plan. Rijdt gewoon zo hard omhoog als hij kan, geen gezeik. Sociaal is hij ook. Hij was degene die aan Bradley Wiggins vertelde dat er tientallen renners lek hadden gereden.

Geen kopman
Kortom: Laurens ten Dam is een eigenheimer. Maar vooral ook een hardzak die snel omhoog rijdt. Als het moet gewoon met de besten mee. Moet de Rabobank hem volgend jaar dan maar kopman maken? Nee. Dat gaat niet werken. Daarvoor komt Ten Dam net wat talent te kort. Dat geeft hij zelf ook ronduit toe trouwens. Hij kan niet dagelijks tot het eind met de favorieten mee en mist de power voor een beslissende aanval. Bovendien rijdt hij niet zo’n goeie tijdrit. Al werd hij in de eerste lange tijdrit van deze Tour wel de beste Nederlander.

Nee, Laurens ten Dam moet gewoon blijven wie hij is: Een geweldige knecht. Een trouwe soldaat met het  uiterlijk van een wildeman. Die opgegroeid is op een woonboot, het gymnasium heeft afgemaakt en in een Chevy Van rijdt. Die boven alles wel een geweldige wielrenner is met een leeuwenhart. Die niet opgeeft ondanks wat wonden en tot het gaatje gaat om een mooi resultaat neer te zetten. Daarvoor mogen wij hem wel eens wat meer waarderen.