Sport

Frank de Boer bewijst dat homocampagnes geen zin hebben

20-07-2012 13:03

“Als je de homo bekijkt, dan is deze a-sportief en heeft hij een mindere motoriek.” Was getekend, Frank de Boer. Een lekker ongenuanceerde uitspraak van de Ajax-trainer in de preview van het nieuwe BNN programma FC Gay. Een even eerlijke als ondoordachte opmerking van de Amsterdammer, die eens te meer aangeeft dat spelers en trainers zich bezig moeten houden met waar zij goed in zijn: voetballen.

Campagne
De KNVB kondigde afgelopen week aan dat er een groots plan komt om homoseksualiteit geaccepteerd te krijgen in de voetbalwereld. Dat het geforceerd doorbreken van dit soort taboes niet werkt, lijkt niemand in Zeist zich te realiseren. De machocultuur die er heerst binnen het voetbal wordt niet ineens doorbroken door een hippe pro-roze campagne. Het lijkt er zo langzamerhand op dat de bond idealiserende en moraliserende thema’s hoger in het vaandel heeft staan dan sec haar taak uitvoeren: het besturen van voetballend Nederland.

Waar de werkweek van een voetbalprof jaren geleden bestond uit trainen en het runnen van een eigen sport- of sigarenzaak, is dat tegenwoordig wel anders. Op maandag mag hij naar het plaatselijke Ronald Macdonaldhuis, op dinsdag een wijkproject openen, op woensdag is hij vrij. Vervolgens draaft hij op donderdag op voor de Nationale voorleesdag op de basisschool in de buurt, gaat hij op vrijdag en zaterdag trainen om op zondag om 12.30 uur een balletje te trappen. Commercie en imago staan boven sportieve belangen.

Roze sokken
Als er nou iets wezenlijks zou veranderen wanneer de KNVB of welke voetballer dan ook zich positief uitlaat over maatschappelijke problemen, soit. Echter, er is nog nooit iemand gestopt met discrimineren nadat een aanvoerder een voorgeprogrammeerde antiracismetekst opratelde. Een actie waarbij alle Eredivisiespelers met roze sokken gaan spelen en de tweede helft hun kapsel veranderen gaat écht niet helpen om de Mike de Boers van deze wereld aan het voetballen te krijgen. Of de Mike de Boers van de wereld te laten vertellen dat zij óók voetballen, zoals u wilt.

De KNVB weet dit dondersgoed. De enige reden dat zij de druk niet langer weerstaan om zich in te laten met dit soort acties is hun eigen imago. Want voetballers hebben een voorbeeldfunctie, zijn de hedendaagse Ariërs en de jeugd kopieert. De praktijk is dat spelers niet zitten te wachten op dit soort acties, ongemakkelijk een statement maken dat bij hun onder de douche iedereen geaccepteerd wordt en dat er uiteindelijk geen spat verandert. Dat ze net als Frank de Boer tot uitspraken komen die niet bijdragen aan de insteek van de KNVB. Wat er ook geprobeerd wordt, het zal de huidige situatie niet veranderen. Of er geen homo’s in de voetbalwereld zijn, of dat ze zich verstoppen blijft koffiedik kijken. Daar gaat geen enkele campagne iets aan veranderen.