Sport

Frank de Boer bewijst voetballende homo’s in Nederland juist een dienst

21-07-2012 11:00

“Een actie waarbij alle Eredivisiespelers met roze sokken gaan spelen en de tweede helft hun kapsel veranderen gaat écht niet helpen om de Mike de Boers van deze wereld aan het voetballen te krijgen.” Dat schrijft Joost Bakker in reactie op de consternatie die gisteren ontstond toen Frank de Boer zich tegenover het nieuwe BNN programma FC Gay nogal laatdunkend uitliet over de sportieve capaciteiten van homo’s.

Volgens Joost bewijst De Boer in één zin waarom bewustwordingscampagnes zoals de KNVB nu voornemens is op te zetten om de homo-emancipatie in het voetbal te bevorderen nutteloos. Mike de Boer gaat echt niet op voetbal, ook niet als hij in het roze mag spelen en hij gaat ook helemaal niemand vertellen dat ze dat wel moeten doen. Helemaal waar, maar ik mag hopen dat de KNVB er een iets minder bekrompen beeld van de gemiddelde homo op nahoudt dan Joost.

Niet makkelijk op het veld
Er lopen zat homoseksuele voetballers rond in alle geledingen van het Nederlandse voetbal. En die blijken het niet altijd gemakkelijk te hebben op onze velden. “Homonegatief gedrag is niet aan de orde van de dag in de sportwereld als geheel, maar komt vooral en soms ook in ernstige vorm voor binnen de georganiseerde wedstrijdsport, vooral  in bepaalde mannensportteams,” stelt het Mulier Instituut dan ook in een onderzoek naar seksuele diversiteit in de sport.

Angst voor de reacties van teamgenoten, agressief, homofoob gedrag op en langs de velden, het zijn zomaar een paar redenen voor homo’s om het voetbal, maar ook andere sporten,  gedag te zeggen, ook dat blijkt uit onderzoek van NOC/NSF. En dat is betreurenswaardig. Niet alleen omdat jonge sporters kennelijk wordt belemmerd de sport die zij leuk vinden uit te oefenen, maar ook omdat de huidige machocultuur in het voetbal op deze manier nooit zal worden doorbroken.

Scherper reflecteren
De afgelopen jaren heb ik van dichtbij mogen aanschouwen wat het betekent om als homoseksuele voetballer rond te lopen op en langs de velden in het Nederlandse amateurvoetbalvelden. Met een recent uit de kast gekomen voetballer in je team ga je toch af en toe iets scherper reflecteren op hetgeen je jezelf nog wel eens laat ontvallen in het heetst van de strijd of als grap in de kleedkamer.

Ook van andermans gedrag ben je je beter bewust en ik kan zeggen, het is niet mals. Ouders van E’tjes en zelfs F’jes die niet schromen scheidsrechter of tegenstander voor ‘homo’ of ‘flikker’ uit te schelden, maar ook directe tegenstanders die in de wetenschap dat er een homo bij de tegenstand rondloopt de intimidaties nog een stapje doorvoeren. Het is opeens wel begrijpelijk dat sommige voetballers liever anoniem de sportschool opzoeken.

Frank de Boer met een roze zonnebril
En dat is volgens mij wat de KNVB wil bereiken. Er zullen inderdaad de komende tijd niet direct overal homo’s gaan opstaan bij Ajax, FC Twente of Heracles Almelo. Frank de Boer hoeft wat mij betreft ook niet overal met een microfoon en een roze zonnebril gaan verkondigen dat homo’s zo tof zijn. Nee, de KNVB is na vele signalen eindelijk zover dat ze inzien dat het niet meer van deze tijd is dat een voltallige sporttak zich zo masculien meent te moeten presenteren.

Laten we niet vergeten dat aan het begin van het EK, KNVB-preses Michiel van Praag over het bezoek van Oranje aan Auschwitz riep dat dit ‘een mooi signaal’ was van de voetbalbond jegens het antisemitisme, maar dat het stil bleef waar het grove schendingen van homorechten in gastland Oekraïne betrof.

De meningen zijn verdeeld, maar volgens mij heeft Frank de Boer met zijn uitspraak, of het nou wel of niet uit zijn verband is gerukt of niet, haarfijn aangetoond waarom een campagne van de KNVB juist wel nodig is. De discussie rond homo’s in de voetballerij mag inmiddels wel opgetild worden van het niveau van homo’s met handtasjes en roze voetbalsokken, naar de simpele acceptatie dat er overal om je heen homo’s rondlopen die gewoon net als jij tegen een bal willen trappen, zonder de hele tijd te moeten horen dat ze anders zijn.

Geen Gaypride-achtige taferelen
Alleen daarom al is het winst, juist nu Frank de Boer de voetballerij weer haar meest kortzichtige gezicht geeft, dat de KNVB nu met een plan komt om op grote schaal de homo-emancipatie rond Neerlands voetbalvelden te bevorderen. Geen Gaypride-achtige awarenessverhalen dus, maar van mij mogen Theo Janssen, Lex Immers en Mark van Bommel straks best even tegen het publiek, jong en oud, zeggen dat homo’s voetballen, beter soms dan mening ploeggenoot, en dat het daarom gewoon niet zo chic is om de hele tijd ‘kankerhomo’ over dat veld te laten schallen.

Oh en Joost, de homoseksuele voetballer die ik ken voetbalt in het geelzwart en zou waarschijnlijk bij de eerste de beste sliding Mike de Boer zijn enkel breken.