Arthur van Amerongen en Joost Niemöller nemen zich misschien iets voor

23-07-2012 11:03

Arthur: Lieve vriend! Mijn gedachten gaan op deze zonnige zondagmorgen – terwijl de Engelse biggen reeds op het strand liggen te schroeien want het is veertig graden in de Algarve, met mogelijkheid tot venijnige bosbranden – uit naar het Syrische volk. Ik ben vaak in Syrië geweest en altijd tot grote tevredenheid. Een tafel vol mezze in restaurant Al Batt (De Eend) in de christenhondenwijk van Damascus kostte nog geen tien dollar, en dan had ik er ook nog een flinke heupflacon arak bij. Wat wil een mens nog meer. Met name de kibbe naya, de rauwe kibbe zeg maar, is er uitstekend, zo ook de hummous, de baba ranoush, de tabbouli, de shanklish (keiharde kaas die je samenprakt met tomaat) en al die andere goddelijke gerechten, man man, alsof er een engel op je tong pist!

Al Batt zal nu wel dicht zijn vanwege “les évenements” al heb ik het sterke vermoeden dat de bordelen van Damascus in deze onzekere tijden gouden zaken doen. Je moet er wel naar zoeken, maar als je om drie uur ‘s nachts door de hoofdstad wankelt komt er altijd wel ongevraagd een lid van de nawar, de Arabische zigeuners, op je af en dan moet je door een labyrint van stegen en vervolgens 20 trappen op (de liften waren in die tijd vaak stuk, in de krant las je dan dat de joden en in het bijzonder de mossad daar achter zaten), en dan kwam je in een peesruimte met houten hokken, niet bepaald gezellig, en dan mocht je een kwartier van bil voor de prijs van tien keer eten bij Al Batt. Een Nederlandse vriend van mij wilde in zo’n hoerenkeet zijn verjaardag vieren, en wie ben ik dan om neen te zeggen? Het was de slechtste wip van zijn leven, zowel in de categorie betaald als onbetaald, en toen we weer buiten in de beschaving stonden, bleek dat hij zijn horloge had laten liggen op het nachtkastje. Horloges en hoeren, dat is een gouden huwelijk Joost, dat heb je afgelopen vrijdag in mijn Volkskrant-column Ik Arthur van Amerongen vast wel gelezen.

” De Golan gaat nooit meer terug naar Syrië, maar dat waren de Israëli’s toch al niet van plan vanwege de waterbronnen daar. “

Enfin, we konden dat bordeel niet meer terug vinden, want stomdronken, en na twee uur kwam ik die ronselende zigeuner weer tegen. Allemaal geschreeuw rond het ochtendgloren, de mohammedanen gingen al weer fris op stap voor het ochtendgebed, en uiteindelijk kon die vriend zijn klokkie dat hij van zijn vrouw had gekregen vanwege hun platina huwelijk voor een aardig doch beslist niet onredelijk bedragje terug kopen.

In ons gezelschap bevond zich Anis H. een dierbare vriend uit Beiroet waarmee ik de nodige media-toestanden heb gedaan, en die skypte mij gisteren. Hij woont nu in Canada, en we bespraken de wereld en in het bijzonder de toestand in Syrië. Ik zei toen tegen hem dat Tel Aviv en grote delen van Libanon beslist niet rouwig zijn vanwege de gegarandeerde ineenstorting van het megalomane imperium van de Assadjes. Een zwak Syrië zorgt namelijk voor een gigantische verschuiving van de poppetjes op de politieke kaart van het Midden-Oosten. De Hezbollah, die wapens krijgt uit Iran via Syrië, komt zeer verzwakt uit de strijd. De Golan gaat nooit meer terug naar Syrië, maar dat waren de Israëli’s toch al niet van plan vanwege de waterbronnen daar. Turkije vindt het ook prima want het Turkse leger kan nu ongestoord de Koerden gaan bestoken in Noord-Syrië. Eigenlijk iedereen blij zou je denken, ware het niet dat de Arabische Lente-troepen een zooitje ongeregeld is dat je liever niet over de vloer hebt, lieve Joost.

Het doet mij denken aan het schorremorrie in Libië, de zogeheten oppositionele troepen. Kijk maar eens naar de foto’s van het Syrisch “verzet”. Allemaal haatbaarden met broeken a la mode du prophete. De studenten, de vrouwen, de vakbonden, het niet-religieuze verzet: allemaal zijn ze van de kaart geveegd door de huurlingen van Allah, net zoals destijds gebeurde tijdens de zogeheten Iraanse revolutie. Scary shit dude! Maar voor de buurlanden is het allemaal bijzonder prettig, in strategische zin. Ik denk dat er een soort Zwitserland voor in de plaats komt, met een alawitisch kanton, een Koerdisch kanton, een christelijk kanton en natuurlijk een Mohammadaans-soennitisch kanton (maar dan zonder Wilhelm Tell).

Wat denk jij eigenlijk van deze hele kwestie, of lig je weer in je blote bips te zonnen met moeders de vrouw, in de Nieuwe Meer, of aan de Wannsee?

Joost: My God, lieve Arthur, ik ben net wakker (de hele nacht naar de hoeren geweest, o nee) en krijg ik me hier toch een portie macropolitiek voor mijn kanus! Je hebt meteen maar het hele Risk-bord uit de kast getrokken, zie ik. Overigens, jij zit toch in Portugal hè. Nou, gisteren waren we bij een kennis die erover dacht om een huisje in Spanje te gaan kopen, en die zei ze doen het daar voor elke prijs, verkopen dus, je zit eraan vast voor je het weet. Ik ben toen die websites even afgegaan, en het is waar, de meest ongurige treurhokken aan het strand (inrichten kunnen die Spanjolen niet, en fotograferen nog minder) voor nog minder dan een paar lousy euri’s. Je gaat het nog meemaken dat ze daar de peseta’s weer willen invoeren, domweg omdat het wel moet, en dan zijn ze weer helemaal onder elkaar, dat wordt vast weer oorlog. Ik weet niet veel van die mensen daar, maar wel dat ze uit principe een hekel hebben aan elkaar, of vergis ik me, en zijn ze daar nu gewoon te moe van alles!

” Heb je trouwens ook al gehoord van die man in die Batmanfilm? The Joker. Hahahahahaha! “

En dan wonen er ook nog een paar Roemenen, zag ik, ongetwijfeld allemaal zigeuners die met het gestolen tafelzilver en een paar loshangende horloges langs de deuren gaan. Het zijn me wel tijden voor wereldstrategen zoals jij. Wat denk jij dat er gaat gebeuren, Arthur, als, zoals nu wel zeker is, 1) De Spaanse economie ineenzijgt en in zijn schreeuw om geld de eurozone inclusief het Duitse moederland met zich meetrekt. 2) Syrië uit pure hysterie is begonnen met de totale zelfvernietiging, waarbij uiteraard ook hoort het door jou zo geliefde en getergde Libanon, gedonder in Irak, vechtende Mohammedanen in de straten van Caïro, plus 3) Onder de besluitloze Obama Amerika zich overal uit terug trekt en 4) China bozer en bozer wordt omdat ze hun geld niet terugkrijgen? Ja, daar denk ik wel eens aan, en ik kom er niet uit, maar jij bent een strateeg, merk ik, en een man van de wereld. Heb je trouwens ook al gehoord van die man in die Batmanfilm? The Joker. Hahahahahaha!


” Hoe zit het nu precies met de homoseksualiteitsbeleving van ons aller Frank de Boer? “

A: Over Batman, lieve Justine, wil ik enkel kwijt dat hij zich op commando af liet zuigen door dat hoerenvampierjong van een Robin, dat was allemaal te zien in die geniale documentaire The Celluloid Closet die bij jou is vastgeroest in jouw videomachine van Blaupunkt. Of de Joker ook de Griekse beginselen is toegediend weet ik niet maar ik heb zo mijn vermoedens. Over seks gesproken (uiteraard moest jij daar weer over beginnen!): heb je dit gelezen in de Volkskrant?


” Een radicale moslimpoliticus is veroordeeld voor het schenden van de publieke fatsoensnormen nadat de politie hem aantrof, terwijl hij seks in een auto had. Ali Banali Wanis, een voormalig Egyptisch parlementslid van de Nour-partij is vandaag veroordeeld tot een jaar cel. Daarbovenop heeft de salafist nog een celstraf van zes maanden gekregen omdat hij de politieagent die hem betrapte, zou hebben aangevallen. Het schaap dat bij de politicus in de auto zat, is veroordeeld tot zes maanden cel en het daarna tot kebab tijdens het slachtfeest. De twee kunnen nog wel onder hun celstraf uitkomen door een borgtocht te betalen, of anders een wollen trui. Toen de agenten op het autoraampje tikten en vroegen om zijn rijbewijs, schold de radicale moslimpoliticus de agenten uit voor ‘hondenzonen’. Het voormalig parlementslid ontkent dat hij de publieke fatsoensnormen heeft geschonden. Hij zegt dat hij de auto aan de kant van de weg zette omdat het schaap begon te blaten, ze was wagenziek en moest hoognodig een plasje doen. “

Het moet niet gekker worden Joost, waar gaat deze wereld naar toe? Ja, Portugal staat in brand, net als Syrië. Ik maak mij ernstige zorgen over mijn boshut en mijn hondekes, dus ik ijl me er naar toe, met een tankwagen vol ijskoud Sagres-bier. Sluit jij deze column even fatsoenlijk en waardig af, heb je nog een leuke roddel uit de literaire wereld, is er nog nieuws over Frans Timmermans en hoe zit het nu precies met de homoseksualiteitsbeleving van ons aller Frank de Boer? Besos!

” Neem Jezus nu. Dat soort mensen zijn er ook geweest, het is heus niet alleen maar ellende en cynisme en gelieg op de wereld. “

J:. O ja, die Frank. Wat zal ik zeggen. Ik vind het gewoon zielig voor hem. We mogen trouwens wel wat liever worden voor de wereld, Arthur, als ik het allemaal nog eens teruglees wat we hier geschreven hebben, wat is er toch gebeurd met de milde naturen die we ooit waren? Het is allemaal galbakkerij wat eruit komt. Die is niet goed en dat deugt niet. Er is al ellende genoeg op de wereld. Ik hoor dat steeds vaker trouwens. Er is een grote behoefte aan opgewekte berichten, daar moeten we maar eens aan werken, vind ik. Ontroering. Echte liefde. Opoffering. Heldenmoed. Mooie, eenvoudige dingen ook. Kleine momentjes met een kopje koffie en een beetje leuteren. Vissen. Neem Jezus nu. Dat soort mensen zijn er ook geweest, het is heus niet alleen maar ellende en cynisme en gelieg op de wereld.

Het is natuurlijk fijn dat je zo lief bent met je honden, maar ik vrees toch dat we het daar niet mee gaan redden. Ja, laat me nu maar even lieverd, ik ben echt in zo’n stemming dat ik het godverdomme allemaal wil goed maken. Trouwens, het is heus waar dat je ook moslims hebt in soorten en maten en dat je het niet op één hoop moet gooien de hele tijd, dat roept toch alleen maar meer agressie op? Het zou misschien een goed idee zijn als we ons voornamen om elke dag een goede daad te verrichten, het hoeft heus niet allemaal zo groots en meeslepend, een enkel oud dametje de straat over helpen, een beetje vriendelijkheid en behulpzaamheid, ook voor de moslims die het tenslotte met ons moeten rooien, en dan moet ik ook maar beginnen met de hand in eigen boezem te steken, dus dan moet ik het niet over ‘Spanjolen’ hebben, want die hebben het zwaar hoor, en ook niet alle Grieken zijn de schuld. Afgesproken?

Ik zit hier goddomme te snikken achter mijn toetsenbord, zo erg heb ik het momenteel met mezelf getroffen. Dat mag ook wel eens in de krant. Er zijn trouwens ook gewoon mooie dingen om te zien, bedoel ik maar, zoals een zomerse zondagmiddag op de Grote Markt in Haarlem. Ik sluit een foto bij. Had je daar niet willen wezen, Arthur? Ik wel. Altijd wel. Laten we daar nu eens wat vaker aan denken voor we in het wilde weg altijd maar weer op die moslims gaan kankeren, alsof die de schuld van alles hebben, lekker makkelijk, en trouwens, zo is het met Hitler ook begonnen dat weet jij net zo goed als ik.