Olympisch naakt

25-07-2012 10:30

Toch jammer, dat al die topatleten bij de Olympische Spelen gehuld gaan in weinig charmante sportpakjes. Is er eens in de vier jaar een plek waar alle strakgetrainde spierbundels bij elkaar komen om zichzelf in het zweet te werken, zien we er nog niets van. Dat deden de Grieken in hun adamskostuum toch beter.

Fotograaf Ewoud Broeksma dacht hetzelfde en legde daarom een aantal topsporters vast op de gevoelige plaat, in, jawel jawel, de antieke “dresscode”: NAAKT. Of zoals ze bij de biologische winkel zouden zeggen: “puur en zonder kunstmatige toevoegingen”, mits je de doping buiten beschouwing laat.

Broeksma: “Dit is de derde keer dat ik zo’n serie heb gemaakt. Het idee ontstond toen in 2004 de Spelen in Athene werden gehouden. Ik wilde terug naar de originele Spelen, het accent op het lichaam leggen en niet op reclame en het winnen van medailles.”

Door de jaren heen heeft Broeksma al heel wat sporters voor zijn lens gehad. Deze keer hebben onder andere de Keniase hardloper en wereldrecordhouder op de 10 km, Kenenisa Bekele, wielrenner Filippo Pozzato en schaatser Apolo Anton Ohno voor Broeksma geposeerd.

Maar ook Nederlandse sporters Epke Zonderland (turnen), Bob de Jong (schaatsen), Nanne Sluis (roeien), Dwayne Kemp (honkbal), Jessey Voorn (basketbal) en Berend Roorda (judo) gingen uit de kleren.

“Hoe bekender men is hoe meer ze twijfelen of ze zoiets wel willen en moeten doen. Wielrenner Chris Hoy wilde bijvoorbeeld niet. Maar zo langzaamaan kennen veel sporters me wel. Ik fotografeer ook niet in een erotische context, het is puur sportief. Bij vrouwen is dat soms wel lastig, die worden toch eerder een object, misschien komt dat ook wel door wat we gewend zijn.”

Om die reden heeft Broersma er dan ook voor gekozen om geen foto’s van vrouwelijke sporters in de kalender te plaatsen. “Die foto’s zijn wel gewoon te zijn op de expositie maar niet in de kalender, om een of andere reden werkt een mix van mannen en vrouwen in zo’n kalender niet. Ik heb dat wel eens gedaan bij de serie “Studenten Puur“, maar dan wordt het toch meer een reportage en daar was ik nu niet op uit. Gezien het uitgangspunt wat ik al had, het teruggaan naar de originele Spelen, heb ik er ook voor gekozen om de kalender origineel olympisch te maken en alleen de foto’s van de mannelijke sporters in de kalender te plaatsen.”

De tentoonstelling “Sporthelden Puur” loopt t/m 26 augustus en is te zien in in fotogalerie Lichtzone te Groningen.

Hier alvast een voorproefje:

Schaatser en 8-voudig medaillewinnaar Apolo Anton Ohno

Wereldrecordhouder op de 10 km, Kenenisa Bekele

Olympisch roeier Nanne Sluis

Foto’s door Ewoud Broeksma ©