Een gouden Olympisch weekend dankzij onze vrouwen

27-07-2012 17:00

De eerste klap is een daalder waard. Dat kan ook waar zijn voor het eerste weekend van de Olympische Spelen. De eerste gouden medailles kunnen worden opgehaald. De vrouwen moeten het doen lijkt het.

Spetters
Het begint zaterdag met het zwemmen. Op toernooien is de Nederlandse damesploeg op de 4 x 100 meter vrije slag nogal onverslaanbaar. Zeker Kromowidjojo, Heemskerk en Veldhuis zijn individueel wereldtoppers op deze afstand. En dames als Inge Dekker kunnen ook goed mee.

De laatste jaren is het zo dat als de veelvraten hun oog op een titel hebben laten vallen deze tamelijk overtuigend wordt binnengehaald. En dan ook nog vaak in een wereldrecord. Concurrentie komt eigenlijk al jaren van dezelfde landen. Er zijn nou eenmaal niet zo veel toplanden in het zwemmen. Je komt toch altijd uit bij landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden en Australiƫ.

Maar dit moeten de spelen van Ranomi Kromowidjojo worden. Vier jaar geleden in Beijing was ze misschien nog net te jong, maar nu zou het uitblijven van medailles erg teleurstellend zijn. Dus ze zal er zaterdagavond alles aan doen om te knallen en haar toernooi goed te beginnen.

De beste wint niet altijd
Marianne Vos heeft heel veel zilveren medailles. Dat is het nadeel van zo goed zijn. Niemand wil met je naar de streep. Als er in de finale een andere renster dan Vos wegspringt haalt niemand haar terug en moet Vos alles alleen doen.

2012 is al erg succesvol voor Vos. Het begon met een gewonnen wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde. Daarna ging het op de weg ook prima. Etappes en eindoverwinningen in de Giro Donne en de ronde van de Limousin.

Zondag heeft ze de kans om goud te pakken. Zelf wegspringen op de Box Hill en dan de ploeggenoten laten afstoppen. Zoiets zal de tactiek zijn. Al is de koers bijna niet te controleren met de kleine ploegen die in de Spelen meedoen.

Dat zijn dus in ieder geval twee gouden medailles.

Is dat alles?
Er zijn bij meer evenementen kansen, maar Nederlanders zijn daar geen favoriet. Misschien lukt het Niki Terpstra te profiteren van het feit dat alle ogen op Cavendish zijn gericht. Er zijn mogelijkheden bij het judo, sinds de dagen van Anton Geesink haalt Nederland daar wel wat medailles op. Maar als dat dit weekend lukt is het niet meer dan een prettige verrassing. Net als bij de overige zwemnummers.

Dit weekend heeft de kans om nog iets te maken van de tot nu toe dramatische sportzomer.

CC-Photo: The Wolf