Waar de schoen wringt

30-07-2012 12:12

Wie denkt aan modebewuste vrouwen, denkt aan schoenen. Grote schoenen, kleine schoenen, slippers, pumps, laarzen, noem maar op. Liefst hebben ze van iedere soort een twintigtal in de kast staan, op de kast, er voor, er achter, op de deurmat, onder de bank, onder het bed, overal! OVERAL LIGGEN SCHOENEN! Waarom kan een vrouw niet genoegen nemen met een handjevol schoenen? De gemiddelde man heeft hooguit 5 broeken een stapel t-shirts en een paar blousejes voor de net. Drie paar schoenen voor de draag en een paar nette stappers voor onder het pak. De kast van de gemiddelde vrouw daarentegen puilt uit van de kleding en schoenen.

Denken in setjes
Iedere maand gaat een deel van hun zuurverdiende salaris naar schoenen- en tassenwinkels. Waar mannen een kast gevuld hebben met losse kledingstukken die ze op het moment dat ze ‘s ochtends de kast open trekken gaan combineren, en dat binnen een minuut, hanteren vrouwen een compleet ander systeem. Ze denken in setjes. Niet gewoon setjes. Gelabelde setjes. Zomer, zomer maar bewolkt, koud, koud met regen, netjes, sportief en luchtig en dat alles in hun hoofd. Maar omdat combinaties elkaar kunnen overlappen, moeten ze iedere avond voor het slapen gaan hun kledingkastindeling in hun hoofd opnieuw kalibreren, want er vallen na vandaag weer setjes af door wat er vandaag is gedragen. Dit alles met piekeren, niet slapen en hoofdpijn als gevolg.

Combi-kopen
Wanneer een vrouw gaat shoppen speuren haar ogen de etalages af op aanvullingen voor haar setjes. Is het jasje te leuk, maar past het nergens bij? Geen probleem! Dan hebben ze weer een reden om meer geld uit te geven, namelijk, een compleet nieuw setje! Schoenen zijn in deze situatie het vaakst de aanstichter tot waanzin. Naar huis bellend: “Schaaaaaaat.. Ik heb me toch leuke schoenen gezien! Mag ik ze kopen? Ahh, toe.. toe.. super-toe…?” Als ze gevraagd wordt of ze de schoenen echt nodig hebben, is het antwoord vaak “Nee, maar ik heb nog niet van die bruine laarsjes. Ze zijn echt leuk!” De man gaat overstag en op het moment dat vrouwlief thuis komt met handen vol tassen en dozen beseft de man pas weer dat hij er in is getrapt. Voor de vorm stelt hij de vraag waarom ze zoveel heeft gekocht. “Nou, ik had die schoenen gekocht, waar ik je dus over belde, maar ik had nog helemaal geen kleding die daarbij past, hihi!”

Bij ons op zool-der
Bij ons thuis op zolder liggen dozen vol schoenen die niet meer worden gedragen. Pumps variërend tussen de 8 en 12 centimeter hoog, laarsjes, laarzen, sneakers, All Stars, Nikes, alles wat je maar kunt bedenken. Het zijn er te veel om er überhaupt nog enig overzicht over te kunnen houden. Ga even uit van 150 paar schoenen en laten we voor het gemak even zeggen dat we het hier hebben over 10.000 euro aan schoenen -gemiddeld 66 euro per paar is best redelijk. Hoe is het toch mogelijk dat wij mannen worden getemd, als we die LED-Televisie van 1000 euro willen kopen, door een vriendin die jaarlijks duizenden euro’s aan schoeisel afschrijft..

@BasMatthee is onder een pseudoniem een webwinkel begonnen om de afgedankte schoenen van zijn vriendin als nieuw te verkopen. Zijn vriendin is nietsvermoedend zijn grootste afnemer.