Modewereld wereldwijd

31-07-2012 12:04

Het is vakantietijd. Wat is een mooiere gelegenheid om de stand van mode en fashion elders op deze aardbol te onderzoeken dan de zomervakantie? Is mode universeel? Zijn trends global? Volgen we echt van Hongkong tot Buenos Aires dezelfde trends en dragen we ook dezelfde merken? Of kennen we culturele- of klimaatgebonden trends?

Één van uw trouwe modeadviseurs was afgelopen weken in de gelukkige omstandigheid vakantie te vieren in Midden-Amerika. Al snel bleek dat zowel mode en trends inderdaad grotendeels universeel zijn. We zagen veel bloemenprints, jeansshortjes, peplums, plateauzolen, sjaals met vlaggenprint, en wit, wit, wit. Zowel bij de Latino’s als bij de Europese en Amerikaanse toeristen. Gezien het feit dat het in bijvoorbeeld Costa Rica het jaarrond tussen de 25 en 35 graden is, is het daar allemaal wat bloter en ontbreken de warmere items en de jassen uit de internationale fashioncollecties.

Loeistrak om de billen
Klinkt nogal saai natuurlijk. Reis je naar de andere kant van de wereld om je onder te dompelen in de Latijns-Amerikaanse cultuur en natuur; zie je nog steeds hetzelfde modebeeld. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Want we spotten ook een paar niet-Europese trends en gelukkig nog wat couleur locale. Die laatste bestond vooral uit loeistrakke jeans in de wildste wassingen. Staan Latino lady’s al langer bekend als grote fans van jeans met hakken er onder, was de hoeveelheid nu wel erg opvallend. Hierbij sprong één dame er duidelijk uit; gestoken in een felblauw gestreepte skinny wandelde zij met elf centimeter hoge blokpalen nonchalant een bergweggetje met een stijgingspercentage van 25 procent op! Wij konden haar alleen maar in opperste bewondering nastaren..

Adidasjes
Andere opvallende trends zagen we vooral bij de toeristen uit de Verenigde Staten en Canada. Erg korte – merk – sportbroekjes, hardloopschoenen gedragen als sneakers, capuchontruien, college T-shirts en laptoprugzakken of ipadtasjes met opvallende designerlogo’s – ja echt, op vakantie hè!. Eigenlijk zijn dit geen trends. Amerikanen op vakantie in het buitenland kleden zich al jaren zo. Een groot deel van hun outfit is gericht op comfort en nut. Maar for god’s sake, dat zijn die te korte adidasjes – ook al zijn ze ontworpen door Stella – , pumaatjes, en nikes niet! En om nu tijdens een jungletocht steeds geconfronteerd te worden met de lellende billen van groepsgenoten… No gracias!