Olympische Spelen: Het wordt steeds minder

02-08-2012 13:01

Meer medailles halen dan vier jaar terug in Peking. Dat was het doel waarmee chef de mission Maurits Hendriks dit jaar met zijn equipe naar Londen afreisde. Het toernooi is alweer zo goed als op een derde en het lijkt er vooral nog op dat het minder wordt.

De Zomerspelen van 2000 waren de eerste die ik volledig meekreeg. Ik zat net in de tweede klas van het atheneum en vond de sport net iets interessanter dan school. Mijn school zelf vond dat ook, vandaar dat we bij belangrijke finales gewoon tijdens lestijd even de aula in mochten. Zo heb ik de Nederlanders heel wat medailles op zien halen in dat verre Australië.

Twaalf keer goud
Het waren goeie tijden voor de Nederlandse sport. Liefst twaalf gouden medailles, negen zilveren en vier bronzen. Als je dat snel optelt, kom je op 25. Bij het dameswielrennen en zwemmen wonnen ‘we’ zo’n beetje alles. Natuurlijk ging het ook in de paardensport, roeien en hockey prima.

Allemaal sporten die ik nooit serieus had gevolgd, maar het smaakte naar meer. Niet dat ik ineens tijdens iedere zwemwedstrijd met mijn vlaggetje voor de tv zat, maar ik kon niet wachten op de volgende Olympische Spelen. Zomerspelen dan hoor. Dat schaatsen vind ik namelijk maar niks.

Net niet
Athene. We schrijven 2004. Het was al een stuk minder. Ik zag er ook een stuk minder van omdat ik het grootste deel van de tijd in de Eifel zat. Enfin. Wat ik zag was al een stuk minder. Waar in 2000 zelfs losse Nederlandse provincies in de top tien van de medaillespiegel kwam, moest Nederland in 2004 genoegen nemen met een 18e plaats. Wel nog 22 medailles, maar met slechts vier gouden plakken was het allemaal net niet.

Dat was vier jaar terug in Peking wel weer wat beter. Zeven gouden medailles. Niks mis mee, maar het totaal was wel geslonken tot slechts 16. Ik ontdekte wel weer leuke nieuwe sporten, net als vier jaar eerder maar lichtelijk teleurgesteld was ik wel. Weer minder medailles. Wel weer iets vaker het Wilhelmus, maar toch.

Komt het goed?
En nu, op bijna een derde van de spelen zitten ‘we’ nog slechts op drie medailles. Eén goud, één zilver en één brons. Extrapoleren is moeilijk, vanwege de toernooisporten maar het loopt geen storm. Het is weer vaak net niet, maar nu zelfs net geen medaille. Als het geen net niet is, is het wel helemaal niet.

Nee, zo mooi als in 2000 lijkt het nooit meer te worden. Maar hoe komt dat? Natuurlijk hadden we toen met bijvoorbeeld zwemmen en wielrennen heel veel talent. Dat scheelt. Nu hebben we ook talenten, misschien zijn het er minder of zijn ze net iets minder goed. Een slechte periode? Die duurt dan wel erg lang.Of hebben we er ons gewoon weer teveel bij voorgesteld? Net zoals met het EK en de Tour?

Weten jullie hoe het komt dat het telkens minder gaat op de Olympische Spelen? Zet het dan maar neer in de comments. Ook als je denkt dat het dit jaar allemaal nog goed komt.