Ons Nederland

03-08-2012 15:03

Vraag een Egyptenaar die in Nederland is geweest naar wat hij het mooiste vond van ons land en hij zal zeggen, “De wolken, iedere dag anders. Prachtig!” De wolken ja, want dat is Nederland. Groen Nederland met zijn rivieren, sloten en grachten. En daar is regen voor nodig. Bijna iedere Nederlander herinnert zich de omhaal van Van Basten zoals de Egyptenaar zijn paar dagen in ons aller Nederland.

Altijd maar klagen
Iedereen heeft tientallen momenten die ze zich voor de geest kan halen alsof het gisteren gebeurde. Momenten met een duur van dagen tot zelfs luttele seconden in het verre verleden, maar ieder jaar weer loopt half Nederland te klagen over het weer in de zomer. “Het is kutweer”, “Klote regen”, “We hebben maar een paar mooie dagen gehad.” Maar net als je denkt dat het niet gekker kan, hoor je dat er een stelletje primaten heeft staan protesteren tegen het slechte weer. Protesteren.. Tegen slecht weer.. What’s next!? Bij het zwembad gaan klagen dat je zwembroek nat is geworden? Stop met zeiken of verhuis naar centraal Afrika. Je woont in Nederland en je hebt het verdomde goed. Het nieuwe album van Triest Roelvink zuigt ook, weer. Daar hoor je toch ook niemand meer over?

Die ene mooie zomer
Om de tien jaar hebben we een wat betere zomer. Die schijnen we dan weer te onthouden. “Weet je nog? 3 jaar terug hadden we zo’n mooie zomer. Het was wel 2 weken lang boven de 25 graden.” Dan hoor je weer een andere groep leeghoofden aan het zeiken als het lang droog is. De boeren. “M’n gewassen zijn volledig uitgedroogd”, “Het gier trekt niet in de grond”, “M’n koeien geven bijna geen melk omdat het zo warm is.” Schadeclaims galore.

Luxeproblemen
Ik zit tachtig procent van de dag binnen. Van mij mag het iedere dag regenen en ik verwacht dan ook helemaal niets van weersverwachtingen en seizoenen. Het enige waar ik mij stierlijk aan irriteer zijn de altijd maar zeikende mensen die niet na kunnen denken. Flikker op uit ons land als je wat te zeiken hebt over zaken die niet te beïnvloeden zijn. Ga een weekje in een uitgedroogd en dor Afrikaans kutland rondhangen met je luxeproblemen, maar laat anderen met rust. We hebben het veel te goed hier in Nederland. Waar aan de andere kant van de wereld mensen met AIDS, gebroken heupen, waterbuikjes en infecterende wonden uitgedroogd 15 uur per dag staan te ploeteren om een hapje eten te kunnen bemachtigen lopen wij hier te janken om een paar druppels water.

@BasMatthee gaat een sabbatical plannen in Afrika om tot rust te komen. Genieten van de rust van hard werkende niet klagende mensen.