ThePostOnline

Van kritiek Linda Duits op Sp!ts-artikel wordt niemand wijzer

03-08-2012 13:09

Linda Duits heeft een analyse gemaakt over een artikel in de Sp!ts van mijn hand met als kop ‘Homo past zich aan’. Haar artikel luidde ‘Ook homo’s dupe van gebrek aan onderzoeksjournalistiek’. Zij stoort zich aan het niet-wetenschappelijke gehalte van dit Sp!ts-artikel. Dat ze zelf onbewezen veronderstellingen uit, en geen hoor en wederhoor pleegt, moet de lezer voor lief nemen. Mevrouw Duits is wetenschapper.

Zo suggereert mevrouw Duits dat het nieuws (de helft van de homo’s past zich qua gedrag aan in de publieke ruimte) gebaseerd zou zijn op een debatavond. Vervolgens speelt zij op de persoon van de journalist, die ‘geen kaas zou hebben gegeten van sociale wetenschappen’.

Les 1 journalistiek
Nee, meestal hebben we als journalisten niet datgene gestudeerd waarover we schrijven. Om die reden interviewen we wetenschappelijke ‘deskundigen’. En als mevrouw Duits de moeite had genomen wederhoor te plegen (bijzonder dat een ‘mediadeskundige’ niet eens die moeite neemt, les 1 in journalistiek) dan had ze kunnen weten dat ik niet alleen master-studente Sociologie Marloe Boon persoonlijk heb geïnterviewd (niet op de debatavond) en de eveneens geïnterviewde gepromoveerde socioloog Laurens Buijs beiden de tekst heb voorgelegd zoals verschenen in Sp!ts. Daaraan hebben beiden (bewezen) hun goedkeuring gegeven.

Bovendien gaf Duits Boon direct het voordeel van de twijfel; die had namelijk de conclusie nooit zo kunnen zeggen, nam Duits aan, dus moest de journalist het wel verkeerd hebben begrepen. Zoals nu dus blijkt, is die aanname gebaseerd op haar vooroordeel. Is dat wel wetenschappelijk?

Misprijzen
Overigens nam mevrouw Duits volgens eigen zeggen wel de moeite om emailcontact op te nemen met wetenschapper Boon. Om tekst en uitleg te vragen. Die reageerde niet meteen dezelfde middag op haar email. Begrijpelijk, gezien de korte tijdspanne heeft zij daaraan geen gehoor gegeven, schrijft Duits.

Ik had binnen vijf minuten contact met Boon. Maar mevrouw Duits vond haar visie blijkbaar van zo’n maatschappelijk belang dat zij niet langer kon wachten op Boons antwoord. Want andere sites, en zelfs ook de Gay-krant, hebben het artikel overgenomen, meldt ze: ‘Je ziet hoe snel zoiets een eigen leven gaat leiden: de stap naar politiek en beleid is dan klein (?!)’, zegt mevrouw Duits misprijzend.

Niet wijzer van Linda Duits
De overname van het artikel komt voort uit de herkenning die het stuk opriep bij (ervarings-)deskundigen, inclusief de geïnterviewde COC-beleidsmedewerker, is mijn overtuiging. En een bestaande problematiek raakt, zoals mij ook is gebleken uit eerdere gesprekken met homoseksuele vrouwen en mannen. Nee, suggereert Duits, omdat zij het onwetenschappelijk gehalte van het artikel niet herkend hebben.

Nou, daar hebben we u gelukkig voor, mevrouw Duits, en daar worden we een stuk wijzer van.

Noot: Deze reactie is op persoonlijke titel geschreven.

CC-Foto: -Marlith-