Met studie geen Olympisch kampioen

05-08-2012 20:00

Nederland en de Olympische Spelen. Het wil dit jaar maar niet lukken. Londen kleurt allesbehalve Oranje. Derde en vierde plaatsen in overvloed, maar goud? Op een schamele vier keer heeft geen enkele Nederlander de hoogste trede mogen bestijgen. Hoe dat komt? Door de studie!

Nederlanders kunnen namelijk niet kiezen. Professioneel sporten is leuk maar je verdient er geen kloot mee. Tuurlijk, een paar sporten daargelaten. Er heerst geen sportcultuur in ons land. We fietsen, lopen hard, gaan naar de sportschool (of doen alsof) en trainen ons suf in groepsverband. Maar zodra het een niveautje hoger moet, zodra het professionele vormen aan gaat nemen, trekken mensen zich terug. Er moeten namelijk ook gestudeerd worden. Voor later. Voor over tientallen jaren, wanneer blijkt dat je toch net niet goed genoeg bent. En er toch brood op de plank moet komen.

Strafkamp
Hoe anders is dat in andere landen. Neem bijvoorbeeld China, dat momenteel het meeste aantal plakken heeft verzameld. Die Aziaten maken zich niet druk om hun sociale leven. Op jonge leeftijd gaat ze een soort van strafkamp in. Daarna bestaan dagen uit slapen, eten en vooral heel veel trainen. Uren per dag. Totdat je de allerbeste bent. En inderdaad: totdat je klaar bent voor Olympisch goud. Dat je er dan pas jaren later achter komt dat je grootouders zijn overleden en dat je moeder ernstig ziek is, dat moet je dan maar voor lief nemen.

Nee, wij Nederlanders doen dat niet. Wij gaan wel naar verjaardagen van familie en vrienden. We drinken dan geen alcohol en noemen dat afzien. Voor de rest gaan we naar school en gaan we ’s avonds een paar uurtjes de sportschool in. Tuurlijk, onze atleten trainen heel erg hard. En we kunnen niets meer dan respect voor ze hebben. Maar wat als ze wél risico hadden genomen. Geen studie, maar fulltime sporten. Constant de bewegingen herhalen, zodat je ze zelfs in je slaap kunt uitvoeren. Was het dan net wél geweest in plaats van net niet?

Niet treuren
Gelukkig hoeven onze sporters niet lang te treuren. In september begint school weer en hebben ze al hun aandacht nodig voor een tentamenweek. Vierde op de Spelen? Gelukkig heb je je studie nog, denken we maar..