ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘Lage inkomens ondervertegenwoordigd bij PVV-kiezers’

05-08-2012 12:38

Minder dan 40 dagen voor de verkiezingen zijn de verschuivingen nog steeds klein. Verschil tussen SP (34) en VVD (32) is twee zetels. Het gat tussen nummer twee en drie wordt echter steeds groter. Het is nu veertien zetels, terwijl dat één maand geleden nog vier zetels was. In het onderzoek van deze week (pdf) wordt ingezoomd op het verschil in aanhang tussen de verschillende partijen.

De SP heeft beduidend meer vrouwelijke kiezers dan manlijke. Bij de VVD en D66 is dat andersom. PvdA en CDA zijn oververtegenwoordigd bij oudere kiezers, Groen Links en D66 bij jongere kiezers. SP en PVV zijn sterk oververtegenwoordigd bij mensen met lagere opleiding. Bij D66, Groen Links en VVD is dat juist andersom. De VVD is sterk oververtegenwoordigd bij mensen met hogere inkomens. Bij D66 is dat ook het geval, maar in minder sterke mate. De SP is ook op dit punt de tegenpool van de VVD.

Bij de PVV zien we dat mensen met lage inkomens niet zijn overver- tegenwoordigd, maar juist ondervertegenwoordigd.

Ten slotte is in de reportage te zien dat alleen onder degenen die nu SP, PvdA of GroenLinks stemmen er een duidelijke voorkeur voor Roemer als premier is. Bij de andere partijen en bij de kiezers die het nog niet weten is de meerderheid voor Rutte als premier.

De wekelijkse opiniepeiling wordt verzorgd door Peil.nl.