De Johan Cruijffschaal: Ik was het vergeten

06-08-2012 13:09

Gisteren was het weer zover, de seizoensouverture. De supercup. Die lelijke schaal met die mooie naam. De fruitschaal. Veel bijnamen voor de Johan Cruijfschaal. Maar leven doet het niet echt. Ik was bijvoorbeeld even vergeten dat de wedstrijd gespeeld werd.De reacties achteraf zijn al jaren voorspelbaar. De winnaar vindt het ‘wel een echte prijs’. Bovendien is er ‘een mentale tik uitgedeeld’ en ‘staan we al voor in de kampioensstrijd’. De verliezer vindt het ‘goed om te weten waar ze staan’ en ‘gaat gewoon voor de andere prijzen’.

Veredelde oefenwedstrijd
Zelf ben ik Ajacied, en ik heb altijd het idee dat ik me daarvoor moet verantwoorden, de verliespartij doet me niet zoveel. Ajax heeft die schaal vaak genoeg gewonnen zonder kampioen te worden dat seizoen. De afgelopen twee jaar verloren ‘we’, maar stonden ‘we’ aan het eind van het seizoen wel met een andere schaal in handen. Statistieken zeggen niks. Ajax gaat het moeilijk krijgen dit seizoen, maar dat PSV nu een voorsprong neemt in de kampioensstrijd is onzin.

Het is vooral een veredelde oefenwedstrijd die laat zien hoe de teams er op dat moment voor staan. Een ploeg die al zijn inkopen al gedaan heeft, zal beter scoren. Net als ploegen die al langer met een, nagenoeg, compleet elftal trainen. Alhoewel dat gisteren weinig verschil maakte. Het is vooral een oefenwedstrijd omdat weinig mensen er echt waarde aan hechten.

Commercieel bedenksel
De PSV’ers gaven er na gisteren vast meer om, maar wilden niet echt meegaan in de traditie van een echte supercup. Ajax speelde uit, maar mocht gewoon in haar eigen kleedkamer en Frank de Boer mocht op zijn eigen plek zitten. Kunnen we zeggen dat de Nederlandse supercup nergens echt leeft?

Ik denk het wel. Natuurlijk, het stadion zat vol, maar dat was wel voor het eerst. Bovendien is het in Nederland iets van de afgelopen twintig jaar. Het is nooit echt een traditie geweest, zoals de Community Shield. Meer een leuk, commercieel, bedenksel om Nederland ook een echte seizoensopening te geven. Kennelijk duurt het dan lang voor zoiets echt wordt omarmd. In ieder geval meer dan twintig jaar.

Meer gewend
Het zal ook wel komen doordat de Nederlandse beker nooit heel erg leeft. Op wat verrassingen na, winnen daar vaak ook de ‘grote clubs’. Al was het maar omdat die een klein handje geholpen worden. Dus is het een saai toernooi, dat meer gespeeld wordt omdat het hoort. Ook de Nederlandse beker is een ‘echte prijs’. Als voetballers en coaches dat zeggen, weet je genoeg.

Dus krijg je de winnaar van een prijs die niet leeft, tegen de winnaar van de enige prijs in Nederland die wel leeft, maar voorbehouden is aan een select aantal clubs. Supporters daarvan zijn gewend aan meer. Aan een echte prijs. De Johan Cruijffschaal kan hen gestolen worden. Dat geldt ook voor supporters van de meeste bekerwinnaars. Het zegt genoeg dat de editie van 2009 (Heerenveen-AZ) wel leefde onder supporters. Bovendien is het gros van de Nederlanders gewoon met de caravan naar Zuid-Frankrijk.

Afschaffen?
Afschaffen dan maar, dat nutteloze ritueel? Nee, dat hoeft van mij ook niet. Het blijft een leuke oefenwedstrijd en je kunt als topclub (want daar gaat het toch om) inderdaad wel zien ‘waar je staat’. Althans toch op dit moment. Zo weten we dat PSV op dit moment een solide elftal heeft, dat kansen af kan maken. We weten ook dat Ajax echt op zoek moet naar verdedigende versterkingen. Tegen, pak hem beet, een ploeg uit de Jupiler League of uit de derde Bundesliga, kom je daar niet zo snel achter. We moeten alleen accepteren dat het nooit een echte traditie wordt.