Japans okseldrama

06-08-2012 12:13

Het valt niet mee om als Olympisch atleet je werk te doen onder het toeziend oog van tientallen camera’s en miljoenen kijkers. Elk foutje komt haarscherp in beeld. Dus moeten de hoofdharen perfect in de gel zitten en zijn de shirtjes vers gestreken om het landenlogo ideaal te doen uitkomen.

De beavershot
Toch gaat het soms mis. Tijdens de individuele heren meerkampfinale afgelopen woensdag van het turntoernooi zoomt de camera in op een Japanner die aan de ringen hangt. Uit de oksels gulpen twee volle bossen haar. Geen krul, geen sliert missen we. Hoe anti-erotisch het gebungel aan twee ringen ook is, toch krijgt dit beeld ongewild de allure van een mannelijk beavershot.

Achtkoppige ruimtemonsters
NOS-commentator Hans van Zetten krijgt een kijkersvraag of dit allemaal wel kan. Ja, dit kan: reglementair is er niets voor geregeld. Dus moeten we voor okselfrisse atleten uitwijken naar beelden van de Duitse deelnemer, de Amerikaan en de Braziliaan. Overigens houden ook gewichtheffers uit Kazachstan, Mongolië en Turkije de boel kort. Iedereen, behalve de twee Japanners. Vreemd, want is Nippon niet het land van de manga, het keizerrijk van de plaatjes waarop meisjes – en jongens – door achtkoppige ruimtemonsters worden verkracht, zonder dat daarbij ook maar één haar in beeld komt?

Het okselparadijs
De jaren zeventig met zijn volle bossen schaam- en okselhaar liggen al lang achter ons. Inmiddels zijn we de Brazilian wax voorbij en  scheren mannen en vrouwen elke denkbare lichaamshaar onder hun wenkbrauwen eraf, en zelfs daar wordt soms de tondeuse in gezet. Maar in het verre oosten gloort hoop. Twee samoerai plegen visuele zelfmoord voor miljoenen kijkers. Hopelijk betekent dit de comeback van het okselparadijs. Gelukkig startte afgelopen zondag de individuele heren turnfinale waar een aantal Japanners aan deel neemt.

CC-Foto: Phillip