ThePostOnline

Het onderwijs lijdt onder de wet

07-08-2012 15:03

Prachtig kloppende literatuur, nog net niet gekalligrafeerd of met grote lussen aan de G’s en F’s. Zo moet het internet er vroeger uit hebben gezien. Het op internet publiceren behoorde tot de hogere klasse. Nergens kwam je zinnen tegen waarin ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord werd gebruikt en nergens werd ‘Hun’ als onderwerp gebruikt. Waar is de tijd gebleven dat je je niet ergerde aan woorden die verkracht worden door misplaatste D’s en T’s. De tijd dat oom agent een woordje met je ouders deed als je weer eens brutaal was geweest. De tijd dat je met je zakgeld naar de snoepwinkel ging om een meter kauwgom te halen. De tijd waar je een potlood gebruikte om je vastgelopen cassettebandje weer op te winden.

Lerarentekort
De kwaliteit van het hedendaagse onderwijs gaat met stappen achteruit. Stappen met zevenmijlslaarzen. Een leraar wordt niet meer aangenomen op zijn kwaliteiten qua kennisoverdracht en lesgeven. Tijdens de screening wordt enkel nog gekeken of de sollicitant kennis heeft van het vak. Tekort aan leraren? Geen probleem! We rukken ze uit het bedrijfsleven. Iemand die bij een fietsenmaker heeft gewerkt snapt techniek, dus kan lesgeven in kwantumfysica. Wat is een plus een? Mooi! U wordt wiskundeleraar!

Omdat het kan
Bijna niemand wil tegenwoordig nog leraar worden, omdat het gezag van leraren compleet wordt ondermijnd door het brutale grut dat tegenwoordig opgroeit op straat. ‘s Ochtends komen ze te laat, ze gaan eerder weg, eten in de klas en gooien spullen door het lokaal. Ouders weten vaak niet waar hun kroost uithangt en wat ze ‘s avonds uitspoken. Kinderen van 13 verorberen sigaretten alsof het koetjesrepen zijn. Ze maken ‘s avonds tot na tienen op schoolpleinen en bruggetjes Breezers soldaat en lopen als Johnnies te blowen. De corrigerende agent wordt uitgelachen en uitgescholden, omdat het kan.

Huisarrest
Vroeger gaf je leraar je gewoon klappen met een liniaal en werd je bij je oor gepakt en de hoek van het lokaal in gegooid. Stond je even een uurtje met je gezicht tegen de muur en een puntmuts op je pan. Oom agent was iemand om tegen op te kijken. Een grote mond resulteerde in een knuppel in je nek en met schroef en dubbele flikflak vloog je het busje in. Wij werden opgevoed door deze gepassioneerde werklieden. Je gedroeg je, anders kregen je ouders bezoek van je mentor of de wijkagent. Dan had je een probleem. Huisarrest. Een week niet voetballen, stoepkrijten of soldaatje spelen. Dit lijkt niet heel erg tot je beseft dat internet toen nog niet was uitgevonden.

LOLWUT!? Discipline?
Het respect is verdwenen en de discipline is gesmolten als sneeuw voor de zon. Leraren en politieagenten mogen geen corrigerende tik meer uitdelen, omdat het wetboek vol staat met regeltjes om daders te beschermen tegen hun gezagvoerders. Regeltjes die er voor zorgen dat de strenge opvoeders die dit land nu zo hard nodig heeft, voor de rechtbank moeten bukken om even goed door de Nederlandse wet te worden genomen.

@BasMatthee gaat wegens gebrek aan betrokkenheid dagelijks op de koffie bij het politiebureau om de mannen bij te kletsen. Op zijn oude basisschool bivakkeert hij in de pauze op het schoolplein. Kinderen die niet luisteren krijgen zijn maatje 44 op hun zevende nekwervel.

CC-Foto: Motown31