Op kantoor in Arlington

07-08-2012 11:40


Daar sta ik dan. Fris aangekomen in Washington DC vanuit Amsterdam om een reis naar de presidentsverkiezingen voor te bereiden. In samenwerking met de Volkskrant heb ik de reis opgezet. Met 65 mensen gaan we in een week zoveel mogelijk aspecten van de campagne meemaken. Ik had een uitnodiging gekregen om naar het hoofdkwartier te komen van de Obama-campagne in Arlington, Virginia.

Omdat ik er maar kort ben, kan ik alleen maar op maandagochtend. Ik sta voor de deur van een heus campagnekantoor. Het ziet er uit zoals het hoort. Zoals je lokale campagnekantoren kent van foto’s, van films als Ides of March of de documentaire The War Room. Beetje een afgetrapt gebouwtje, op een niet al te mooie lokatie. Het geld moet immers wel naar de juiste dingen gaan.

Posters
Tweedehands meubilair, veel eigen gemaakte posters en kleine plakkaten met ‘Latino’s for Obama’, ‘African Americans for Obama’, ‘Virginia for Obama’. De eigengemaakte poster gaat over de oproep dat ‘you don’t ask what your country can do for you, but what you can do for the Obama Campaign’. Erg grappig. Andere plakkaten roepen op tot voters registration: ‘Register here’. Blijft een apart fenomeen, dat je je moet registreren om te mogen stemmen. Het is en blijft een obstakel voor velen om dat te doen. Maar goed.

Natuurlijk ook met tape op de muur geplakt: het onvermijdelijke schema, met viltstift de strepen getrokken en met een andere kleur zijn er een paar activiteiten ingevuld. Het is rustig op kantoor. Het belangrijkste is om vrijwilligers te werven, te flyeren straks in de hete fase, deur aan deur langs te gaan en zoveel mogelijk informatie in te winnen. Vier jaar geleden was het de grote kracht van Obama. Grassroots tot en met.

Obama of Romney
Het is rustig op de maandagochtend aan Columbia Pike. Ze drinken koffie. Ze geven aan oprecht niet te weten of Obama gaat winnen. Van een afstand denk ik dat het hem gaat lukken. Romney is echt een maatje te klein, is te aarzelend en het gaat bij hem steeds maar weer over geld. Hij heeft er veel van en hij wil zijn belastingaangiftes niet bekend maken.

Aan de andere kant heeft hij megasponsors. De grootste is Sheldon Adelson, een casino-eigenaar in Los Angeles, die eerst al 20 miljoen in een zinloze campagne van Newt Gingrich pompte en nu al 100 miljoen klaar heeft staan via een Super PAC, een organisatie die zonder formele verbinding met een kandidaat advertenties mag plaatsen. Voorwaarde is wel dat erbij moet worden vermeld wie betaald heeft voor die advertenties. Het feit dat er zoveel anti-Obamageld wordt opgehaald baart zorgen. Op het kantoor is het in ieder geval duidelijk: het is nog lang geen 6 november!

Niesco Dubbelboer is voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA. In het najaar organiseert hij een reis naar de presidentsverkiezing in de USA.