ThePostOnline

Studenten zijn tien zetels waard

07-08-2012 08:35

Dat is niet niks, tien blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer. Op twaalf september zal het leeuwendeel van de 680.000 studenten hun gang naar de stembus weten te vinden. Maar welke partij doet zijn best om die tien zetels binnen te harken? Maakt D66 bijvoorbeeld zijn onderwijsimago waar? De TU in Delft heeft een overzichtelijk, zij het wat achterhaald, schema gemaakt. Handig voor studenten en alle familie dan wel supporters van, die toch doorgaans samenvattingen boven boeken prefereren.

De campagne lijkt nog niet echt begonnen: het aantal posters van politieke partijen in de openbare ruimte is nihil, de debatten tussen de lijsttrekkers beginnen pas over een paar weken en het nieuws wordt (logischerwijs) gedomineerd door de bronzen, gouden, bronzen, bronzen en bronzen plakken die we binnenslepen. Twee weken geleden ging het al eventjes over de langstudeerdersboete. Er is  reden genoeg om te vermoeden dat het onderwijs een belangrijk issue wordt tijdens de komende verkiezingen. Studenten vormen een grotere groep dan Chinezen, Turken, Marokkanen, Surinamers, homo- of lesboparen, Joden, Hindoes of Boeddhisten. Sterker nog: er zijn meer studenten dan inwoners van de provincie Friesland. Daarbij is er op het onderwijs rigoureus hervormd. Kernwoorden: langstudeerdersboete, afschaffing van de basisbeurs tijdens de master en het inkorten van het recht op OV. Al is het logisch dat de zorg, iets wat alle Nederlanders treft, op nummer één blijft staan.

Bron: http://delta.tudelft.nl/artikel/stem-voor-of-tegen-het-einde-van-de-basisbeurs/25356

PVV-programma
Wat in het oog springt is dat de PVV niet bereikbaar was voor de TU. Een aardig citaat uit het verkiezingsprogramma, wat na dit overzicht ter aarde kwam: “We handhaven de studiefinanciering voor de bachelorfase; we handhaven de OV-jaarkaart. Ook als je pappie geen rijke D66’er is moet je kunnen studeren.”
Gek genoeg is dit haast het enige wat de PVV aan studenten te melden heeft. We lezen verder: “Het HBO en de Universiteit mogen niet samengevoegd worden en de ROC’s en HBO’s zijn te groot”.
Zo blijft het onduidelijk wat de PVV verder doet voor al het nazaat van niet-D66’ers en overige studenten. Naast deze drie regels over het hoger onderwijs komt er ook een stuk normen en waarden aan te pas uit de tijd van Balkenende: “Goede leraren dwingen respect af bij leerlingen en ouders. Geen ‘je’ en ‘jij’ meer in de klas maar ‘u’ en ‘meneer’.”
Ook belangrijk, natuurlijk.

Genoeg over de PVV. Welke partijen doen wel een gooi naar deze tien zetels? Er kan verwacht worden dat D66 zijn naam waar probeert te maken, maar ook van het CDA (vanuit het familieperspectief), PvdA en SP (gelijke kansen) en GroenLinks (iets met een grachtengordel) mag wat verwacht worden. De SP zal niemand verbazen: er moet geld uitgegeven worden, ook aan studenten. Niet alleen willen ze de basisbeurs behouden, maar ook de langstudeerdersboete terugdraaien, het OV-reisrecht weer terugbrengen naar zeven jaar, de aanvullende beurs behouden en het verhoogd collegegeld voor een tweede studie afschaffen. Wie er in de buurt komen van de SP wat betreft het knuffelen van studenten? D66 en de PvdA hebben haast identieke plannen voor studenten, al wil de PvdA de OV-jaarkaart weer zeven jaar lang geldig laten zijn. Opgemerkt moet ook worden dat de handen van D66 ‘vuil’ zijn na Kunduz: de langstudeerdersboete bestaat immers nog steeds. Beide partijen kiezen echter wel voor een leenstelsel. Klein stukje duiding: een gift van ruim 200 euro per maand voor zóveel studenten loopt natuurlijk aardig in de kosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit stuk realisme bij alle partijen terug te vinden is, op de kleinere christelijke partijen en de SP na.

Doorgeschoten calvinisten
Wat opvalt is dat de christelijke partijen achter de langstudeerdersboete blijven staan: vergeten de doorgeschoten calvinisten dat er naast de studie ook aan het C.V. gewerkt wordt? Vooral de VVD, populair onder een bepaald slag studenten, zet zich weinig in voor studenten. GroenLinks trekt na de SP (op de eerste plek), PvdA (tweede) en D66 (derde) het meest uit voor studenten, grosso modo gevolgd door VVD, CDA, SGP en ChristenUnie.

Het mag dan ook geen wonder heten dat uw zoon of dochter na de introductieweek bij de Universiteit of Hogeschool thuiskomt met een flyer of wat ludieks van de SP, D66, GroenLinks of PvdA. Deze partijen hebben er namelijk echt baat bij om in te zetten op studenten. Als er kritische consumenten zijn, dan zijn zij het wel. Dan wil het wel eens helpen als naast die prachtige bieropener ook het verkiezingsprogramma in dienst staat van de student.

CC-Foto: Kit.