De amplitude van Hans van Zetten

08-08-2012 16:01

Heel mooi die gouden medaille voor Epke Zonderland. Uniek zelfs. Gezien door 2,4 miljoen kijkers. Maar gek genoeg moest hij gisteren de jubeluitingen delen. Met de commentator. Met Hans van Zetten (63) die in London zijn zevende Olympische Spelen verslaat.

Passie
Van Zetten was vroeger zelf turner. Werd tweede op het NK junioren olympische meerkamp toen hij zeventien was. Ging het leger in en werd luitenant-kolonel der Artillerie en in 2003 Coördinator Topsport Selectie. De selectie die nu opgeheven wordt.

Die sportachtergrond verklaart zijn kennis, zijn passie en zijn enthousiasme. De drie eigenschappen waarmee hij kijkers trekt naar een sport waarvan het aantal deelnemers in Nederland afneemt.

Het leuke van Hans van Zetten is dat je als niet-turningewijde snapt hoe knap en moeilijk de zwaaien en sprongen zijn. Van Zetten legt ongeveer per turner uit hoe het scoresysteem werkt. Met de D-score, met de aftrek, hoe het gaat als een jury erg verdeeld is. Luister naar Van Zetten en je bent meteen kenner. Je snapt ook waarom sommige sporten fout gaan. Dat komt als je Van Zetten moet geloven vooral door te veel of te weinig amplitude.

In een interview in de Varagids vertelde de commentator dat hij zich realiseerde dat de oefening van Epke een historisch moment kon worden. Daarom bereidde hij zich extra voor ’25 procent bereid ik voor, die andere 75 procent gaat spontaan, daarbij vertrouw ik op mijn kennis’. Daarmee zat het dus wel snor, gezien de juichende reacties.

Partijdig op z’n tijd, zuur wijzend op foutjes, jubelend als hij iets moois ziet. Het mooiste moment van gisteren was misschien wel toen hij vertelde hoe heerlijk het is om als jong jongetje je eerste reuzenzwaai te maken. Je kreeg er meteen zin van om het te proberen.

Maatschappijkritiek
Naast zijn commentaar op de turners laat Van Zetten ook af en toe maatschappijkritiek doorklinken. Hij pleit dagelijks voor meer gymlessen op de basisschool. Niet alleen voor de topsport, maar vooral voor de fitheid en het plezier in bewegen van Nederlanders. Een stelling die je deze Spelen meer hoort. Van coaches als Cor van der Geest en Jacco Verhaeren (al spitste die zich meer toe op schoolzwemmen). Hopelijk hebben de politici met net zo veel aandacht naar Van Zetten geluisterd als de rest van Nederland.

CC-foto: 金娜 Kim S