Dorian: De perfecte reclamespot

08-08-2012 09:00

Hij pakte goud, met overmacht. Dorian van Rijsselberghe, 23 jaar en Texelaar. Het was een gouden medaille die eigenlijk op voorhand al op onze medaillespiegel bijgeschreven stond. Eén en één is twee, de lucht is blauw en Dorian is goud. Zo simpel is het eigenlijk. Des te knapper is het natuurlijk dat hij het doet, de manier waarop hij omgaat met de druk maakt hem tot één van onze beste Olympiërs. 

De druk
Hoe vaak hebben we sporters niet zien bezwijken onder druk? Dat Andy Murray kan tennissen wisten we wel. Maar als de druk heel hoog wordt, zoals op Wimbledon bezwijkt hij, drie weken later tikt hij Federer simpel van de baan en pakt hij een gouden plak. Henk Grol is keer op keer huizenhoog favoriet op een groot en belangrijk toernooi. Negen van de tien keer verzaakt hij echter. Dorian niet. Na het gewonnen WK vorig jaar in Perth werd de druk nog hoger dan hij al was. Samen met de Brit Nick Dempsey, die letterlijk aan de Olympische baai in Weymouth woont zou hij strijden om het goud. Nederland verwachtte iets van hem. De druk werd immens maar de Texelaar hield het hoofd boven water.

‘Hang loose’
Het is misschien wel de relaxte houding van de zeil – en surfwereld. ‘hang loose’ en ‘take it easy’, dat sausje hangt nog altijd over de sport en al helemaal over de Texelaar. Dorian doet er vrolijk aan mee. Hij laat alles langs zich heen glijden, weet wat ie kan en levert op de momenten dat het moet. Dat maakt hem tot een groot sporter. Of hij een sportpsycholoog heeft is me onbekend, maar dat hoeft ook niet, als het tussen je oren zo goed zit. Niet gek doen, genieten van je sport en er alles voor over hebben.

Je ziet hem bijvoorbeeld nooit chagrijnig voor een camera verschijnen. Het is altijd gezellig en vrolijk als de camera bij hem in de buurt is. Geen spel, dat kan niet. Dorian van Rijsselberghe is de perfecte reclamespot voor een sportpsycholoog. Dorian is het bewijs dat als het tussen je kop goed zit, de prestaties vanzelf komen.

Verdiend
De medalrace deed er dinsdag al niet meer toe. The Dorminator, zoals hij genoemd wordt hoefde alleen maar even te finishen en dan is zijn officieuze Olympische titel omgezet in een officiële. Toch pept hij zich op, neemt al snel de leiding en breidt die uit. Even laat Van Rijsselberghe zich in de luren leggen door de Fransoos; Julien Bontemps. Ach wat maakt het uit dacht menigeen die aan de buis gekluisterd zat. “Dat maakt veel uit” was Dorians reactie. “Dit zijn mijn Spelen, dit is mijn race, dit is mijn overwinning” en de Texelaar zet een inhaalrace in. Vlak voor de meet pakt hij de koppositie over en komt als eerste aan. In stijl pakt hij Olympisch goud. Een opgeruimde kop, een winnaarsmentaliteit en een nuchtere kijk op de wereld. Het blijkt het perfecte recept voor een meer dan verdiende Olympische titel.