GOP-conventie geeft spectaculair startschot campagnes

10-08-2012 11:31


Over iets meer dan twee weken komen de campagnes na een betrekkelijk rustige zomer volledig op gang tijdens de conventies van beide partijen. Van 27 tot 30 augustus vindt in Tampa, Florida de Republican National Convention plaats en van 3 tot 6 september is het tijd voor de Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina. Tijdens die bijeenkomsten vindt de formele nominatie van de kandidaten voor het presidentschap plaats, maar dat is slechts een formaliteit. Toch valt er veel te beleven. Tussen het spektakel en duizenden ballonnen laten de partijen zien wat we de komende tijd van ze kunnen verwachten. Volgende week vrijdag worden hier de Democraten behandeld, vandaag aandacht voor de Republikeinse Grand Old Party (GOP).

De rijen sluiten
Het campagne seizoen trapt af op de 27e in Tampa. Republikeinen uit het hele land zullen dan drie dagen bij elkaar komen om Mitt Romney, en zijn running mate die nog gekozen moet worden, formeel als kandidaat voor de presidentsverkiezingen namens de Republikeinse Partij aan te wijzen. Na een langdurige, en bij tijd en wijle bloedige, nominatiestrijd zal die partij vooral willen laten zien dat de gelederen gesloten zijn en dat de partij eensgezind is in het doel om president Obama uit het Witte Huis te verjagen.

Om dat te bereiken hebben de Republikeinen een keur aan grote namen op de sprekerslijst gezet, waarbij zowel de gevestigde partijelite als de grassroots beweging van de Tea Party aan bod komt. Tot de partijelite behoren bijvoorbeeld Jeb Bush, broer van president George W. en voormalig gouverneur van Florida, John McCain, senator en in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat, en Mike Huckabee, de voormalige gouverneur van Arkansas die vier jaar geleden dicht bij de presidentiële nomiantie kwam. Grote namen voor de Tea Party zijn bijvoorbeeld Rand Paul, senator en zoon van afgevaardigde Ron Paul die dit jaar een gooi deed naar de Republikeinse nominatie, Ted Cruz, kandidaat senator namens Texas en rising star binnen de partij, en Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin die eigenhandig de macht van de vakbonden in zijn staat brak.

Rick Santorum
Het belangrijkste symbool van gesloten gelederen moet echter komen van Rick Santorum, de voornaamste uitdager van Romney dit voorjaar en de lieveling van de conservatieve vleugel van de partij. Reken op veel retoriek die er op gericht is om de conservatieve geloofwaardigheid van de voormalige gouverneur van Massachusetts te vergroten. Santorum zal waarschijnlijk op de laatste of voorlaatste dag van de conventie spreken, en zal benadrukken dat hij samen met Romney de schouders onder de campagne voor het Witte Huis wil zetten. Alles om te verbloemen dat conservatieve Republikeinen hem steunden juist vanwege hun wantrouwen ten opzichte van Romney.

De twee belangrijkste sprekers, naast Mitt Romney zelf en zijn running mate uiteraard, zijn nog niet bekend. Op één van de eerste dagen zal een prominente Republikein Romney formeel voordragen voor de nominatie. Dat zou John McCain kunnen doen, hij zou dan symbolisch het stokje doorgeven aan zijn opvolger, of een andere oudgediende. Onder normale omstandigheden zou president George W. Bush daarvoor de aangewezen man zijn, de voormalige president die zijn beoogd opvolger aanwijst, maar gezien de impopulariteit van die oud-president zou dat niet verstandig zijn. Bush heeft dan ook aangegeven de conventie aan zich voorbij te laten gaan.

Keynote speaker
De andere relevante spreker die nog bekend gemaakt moet worden is de zogenaamde keynote speaker, de belangrijkste spreker van de voorlaatste dag die de ruimte krijgt om de Republikeinse visie voor de campagne uit de doeken te doen. Vier jaar geleden was die eervolle taak voor Rudy Giuliani. Die voormalige burgemeester van New York had een heldenstatus gekregen door zijn optreden in de nasleep van 9/11 en moest laten zien dat Amerika in de angstige tijden van internationaal terrorisme niet geleid moest worden door een onervaren senator uit Illinois, Barack Obama, maar door de onderscheidde en ervaren oorlogsheld John McCain.

Partijconventies zijn nauwelijks meer de formele evenementen die het ooit waren om een kandidaat te kiezen, en zijn verwoorden tot een strak geregisseerd politiek spektakel. Wie verwacht een spannende strijd om de nominatie tussen verschillende kandidaten te zien, zal teleurgesteld worden. Wie echter kijkt om te zien waar de Republikeinse partij nu staat in de organisatie van een campagne die tot verkiezingswinst moet leiden maar die nog niet echt van de grond lijkt te zijn gekomen, kan een paar mooie dagen tegemoet zien. En voor fans van ballonnen en vlaggen wordt de conventie het hoogtepunt van een jaar.

Update: In een eerdere versie van dit artikel werd aangekondigd dat op maandag 13 augustus de conventie van de Democraten in de WarRoom behandeld zou worden. Gezien de nominatie van Paul Ryan als Republikeins vice-president, is besloten dat artikel uit te stellen naar vrijdag.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.