Total Recall: actiespektakel dat niet kan overtuigen

10-08-2012 16:29

Het is alweer 22 jaar geleden dat de cultklassieker Total Recall van Paul Verhoeven uitkwam. Voor Hollywood dus een goede reden om de zoveelste (onnodige) remake van een prima film te maken. Opvallend is dat het meest unieke element van het origineel, dat het verhaal zich grotendeels op Mars afspeelt, uit de film geschreven is.

Implanteren van neppe herinneringen
Het narratief draait om Douglas Quaid (Colin Farell), een fabrieksarbeider, die zijn saaie leventje een beetje zat is. Om wat meer spanning in zijn leven te vinden gaat hij naar Rekall, een bedrijf dat neppe herinneringen implanteert om mensen zo unieke ervaringen te bezorgen. Farell wil graag een dubbelspion zijn, maar tijdens de implantatie gaat het mis. Dit is de start voor een opeenhoping van actiescènes die elkaar in snel tempo opvolgen.

De film heeft, net zoals in het origineel, een totalitaire leider Cohaagen (Bryan Cranston) die de bevolking onderdrukt. En er is een verzetsbeweging die probeert voor het volk op te komen. Farrell wordt aangezien als dubbelspion voor dit verzet en moet daarom op de vlucht. Dit leidt tot een aantal mooie achtervolgingen en confrontaties die van het scherm spatten. Waar deze scènes in actie uitblinken, worden ze al snel minder interessant als het gaat over de protagonist. De kijker krijgt geen enkele mogelijkheid emotionele binding te ontwikkelen met de hoofdpersoon, de film wordt dus gaandeweg minder boeiend.

Redelijke film met snelle actie
Farell is overtuigend als Quid. De gehele film zit hij in onzekerheid tussen realiteit en Rekall herinneringen, daarnaast doet ook Kate Beckinsale doet het aardig als de (mogelijke) vrouw of geheim agente die Quaid in de gaten moet houden. Bryan Cranston, die na zijn glansrol in de serie Breaking Bad vast nog veel vaker in Hollywoodproducties zal gaan spelen, speelde een beetje houterig doch wel aardig als de schurk Cohaagen.

Total Recall is een redelijke film met goede snelle actie. De film mist echter wat passie en wordt nooit echt heel spannend. De kritische kijker zal zich dan ook vooral afvragen waarom het nodig was een remake te maken.