WarRoom

BREKEND: Paul Ryan for Vice President

11-08-2012 07:26

Hij was de flavor of the week in the Veepstakes, maar Afgevaardigde uit Wisconsin Paul Ryan, de jonge Republikeinse voorzitter van de budget commissie van het Huis van Afgevaardigden, lijkt dan toch de running mate van Mitt Romney te worden volgens bronnen bij APNBC en CNN. Romney zal vandaag om 09.00 lokale tijd (15.00 Nederlandse tijd) het heugelijke nieuws bekend maken, bij de start van zijn vier staten bus tour in Virginia.

Paul Ryan verscheen recentelijk in de top drie van grootste kanshebbers samen met Ohio senator Rob Portman en oud-gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty. Die laatste twee waren veilige, maar saaie keuzes, en de uitverkiezing van jonge hond Paul Ryan moet de harten sneller doen kloppen. Ryan is de lieveling van de conservatieve basis die al een tijdje druk op Romney uitoefende om voor hem te kiezen. Deze week kwam daar nog een endorsement van de Wall Street Journal en The Weekly Standard bij.

Paul Ryan staat vooral bekend als het financiële wonderkind van de Republikeinen en de auteur van het Path to Prosperity plan dat de begroting op orde moet krijgen met forse bezuinigingen op voorzieningen als Medicare (ziektekostenverzekering voor senioren) en andere sociale zekerheden. Het maakt hem dan wel geliefd bij de conservatieve basis, Ryan wordt ook gezien als risicovol. Hij kan de brug slaan voor Mitt Romney naar de Tea Party, maar Democraten zien in Ryan een zwakke plek. De bezuinigingen die Ryan voorstelde op populaire programma’s als Medicare zouden veel te zwaar zijn. De keuze voor Ryan is een spannende, maar wordt voor president Obama een stok om Mitt Romney mee te slaan.

NBC News slaat zichzelf op de borst als breker van het nieuws. Credits voor de scoop mogen echter ook naar het The Weekly Standard die de keuze voor Ryan gisteravond als eerste op het spoor leken te zijn.