ThePostOnline

‘Door Sam van Rooy worden vrouwen dubbel geminacht’

11-08-2012 12:49

Sam van Rooy, medewerker studiedienst van het Vlaams Belang, bracht onlangs op DeJaap vanuit België brekend nieuws: ‘Minachting voor vrouwen zit ingebakken in Islamitische cultuur!‘. Is er na dik tien jaar publieke discussie iemand in de Lage Landen te vinden die dit tegenspreekt? Me dunkt van niet. Maar goed, een ernstig onderwerp als dit kan nooit genoeg serieuze aandacht krijgen.

De titel van het artikel is helaas misleidend, het is namelijk niet de positie van de vrouw die de auteur zorgen baart. Het is vooral een excuus om te ontsporen in een langdradige litanie tegen de islam, tegen ‘culturele marxisten’, politieke correctheid, ‘linkse’ media. Het lijkt wel alsof de auteur vastzit in een tijdmachine.

Beschaving ver te zoeken
Omdat de auteur vooral zijn afkeer van de islam ten tonele wil spreiden, worden allerlei kruisverbanden gezocht. Moslims zijn meer betrokken bij aanslagen, ze doen het slechter in het onderwijs, zijn vaker schizofreen en dus komt dat allemaal door de Islam en daarom verkrachten ze ‘onze vrouwen’. Laat ik u uit de droom helpen: mannen hebben echt geen geloof nodig om vrouwen te verkrachten, maar als ze met zijn allen op een verhit (Tahrir)plein staan in een door revolutie verscheurd land, of al dagen alleen maar geiten hebben gezien, ja dan is de beschaving ver te zoeken.

Verkrachtingsstatistieken
Gelukkig bevat Het rammelende relaas ook nog wat ter zake doende feiten. Bijvoorbeeld de studie uit 2007 waaruit blijkt dat ‘lieden met een islamitische achtergrond’ zijn oververtegenwoordigd in de verkrachtingsstatistieken. Een vluchtige blik leert dat dit onderzoek niet over heel Scandinavië gaat, maar slechts over Noorwegen. Asielzoekers, dus niet per se moslims, zijn inderdaad meer betrokken bij verkrachtingen, maar dit blijkt alleen uit de gegevens van Oslo, landelijk bestaat er geen correlatie tussen (moslim)immigranten en verkrachtingen. Ook wordt de vergelijking getrokken met IJsland, waar het percentage moslimimmigranten veel lager is dan in Noorwegen. Gek genoeg is het aantal verkrachtingen aldaar veel hoger, wellicht zijn de moslims daar bronstiger? Tenslotte zegt de onderzoeker, die zich overigens weer baseert op gegevens van anderen, dat het lastig is om conclusies te trekken vanwege het gebrek aan data en vooral ook omdat hij zichzelf daarin niet genoeg gekwalificeerd acht. Immers hijzelf is geen statisticus of criminoloog. Tja, met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Dubbele minachting
Dus waarom deze exclusieve aandacht voor de islam? Waarom niet breder aandacht voor de positie van de vrouw, in welke cultuur of godsdienst dan ook? Het lijkt mij onderdeel van een groter integratie- en maatschappelijk probleem. Daar past ook een speciaal op moslims gericht beleid in, maar dat is wat anders dan de islam steeds overal de schuld van te geven. Onderzoek dan ook eens waarom een groot deel van de moslims zich niet aan vrouwonvriendelijk gedrag schuldig maken. Hoe zou dat nou komen? Als je daar achter komt heb je misschien goede aanknopingspunten voor constructief beleid. Of zijn beschaafde, succesvolle moslims ineens geen echte moslims? Op de manier van Sam van Rooy worden in naam van een potje islambashing vrouwen dubbel geminacht.