Het Geheugen van Water: adembenemend sterk

11-08-2012 13:30

Haat en nijd maar vooral ook onoverwinnelijke liefde, verdriet en sarcasme. Alles komt naar voren in het prachtige stuk Het Geheugen van Water. De zeskoppige cast, bestaande uit  Tjitske Reidinga, Anneke Blok, Pauline Greidanus, Rick Nicolet, Vincent Croiset en Michiel Nooter, weet een waar schouwspel neer te zetten waarbij je absoluut vergeet dat je in het theater zit. De kijker is getuigen van een bizarre situatie binnen de kringen van een familie waar de verhoudingen al jaren schots en scheef zijn. De kijker zit er midden in, iets wat er soms voor zorgt dat je je een ongewenste pottenkijker voelt. Desalniettemin weet dit stuk de kijker op verschillende manieren te raken. Veel humor domineert het spel, maar soms ook plaatsvervangende schaamte, verdriet en medelijden. De combinatie van al deze elementen maakt het meer dan terecht dat Het Geheugen van Water volledig uitverkocht was. Gelukkig zijn er nieuwe voorstellingen gepland, want dit stuk gaat al haar verwachtingen te boven. Het is een absolute aanrader.

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Dat geen enkel gezin perfect is blijkt ook weer uit dit stuk. Drie zussen, die elkaar jaren niet hebben gezien en gesproken, komen weer samen in hun ouderlijk huis na het overleiden van hun moeder. Deze gedwongen samenkomst brengt veel herinneringen naar boven, die niet bij alledrie hetzelfde blijken te zijn. De drie totaal volkomen verschillende karakters botsen constant en zeer explosief. De drie zussen, gespeeld door Tjitske Reidinga, Anneke Blok en Pauline Greidanus, verschillen als vuur en water. Dit spelen zij zo overtuigend dat het lijkt of zij daadwerkelijk familie zijn.

De rol van moeder is weggelegd voor Rick Nicolet. Deze kleinere rol binnen het geheel is alles onthullend over het feit waarom deze drie dochters zijn geworden zoals ze zijn. Intriges, leugens en ruzie voeren de boventoon. Aan de hand van dialogen in het heden, dromen en herinneringen wordt een prachtig verhaal verteld waarin menig bezoeker herkenbare elementen terug zal zien. Het kan ook niet anders dan dat het vele bezoekers aan het denken zet en de herkenning heel groot zal zijn.

Wegens de overweldigende belangstelling zijn er 9 extra voorstellingen gepland voor deze DeLaMar productie van dinsdag 11 tot en met donderdag 20 september.