Transferdeadline is competitievervalsing

13-08-2012 19:00

EIN-DE-LIJK. Hij rolt weer. De bal. We hebben als sportliefhebbers zware tijden achter de rug. Zes weken lang was er geen fatsoenlijk voetbal op de beeldbuis maar de Eredivisie is nu eindelijk weer begonnen. Al lijken lang niet alle clubs dat door te hebben. Op die van PSV na is nog geen enkele selectie rond en dat is op zijn zachtst gezegd vreemd. Een vorm van competitievervalsing zou je het ook kunnen noemen. 

Competitievervalsing
De transferdeadline ligt al sinds jaar en dag op 31 augustus 23.59 uur. De meeste Europese competities zijn dan allang begonnen en hier in Nederland hebben we er tegen die tijd al een wedstrijdje of drie op zitten. Toch vreemd dat dat kan; spelers aantrekken terwijl de competitie allang loopt. Zo hebben bijvoorbeeld AZ, NEC en NAC het voordeel dat ze tegen een Ajax spelen dat bij lange na geen complete selectie heeft. Zwolle, PSV en RKC hebben daarentegen de pech dat ze een Roda JC treffen waar de grote held van vorig seizoen Sanharib Malki nog speelt.

De kans is echter groot dat hij voor 1 september nog weggaat. Roda zal straks waarschijnlijk een zwakkere ploeg hebben, Ajax kan alleen maar sterker worden. Voor de ene club levert het dus voordelen op, voor de ander nadelen. Dat is iets wat niet hoort in een competitie. Hierin horen achttien ploegen die het hele jaar even sterk zijn met elkaar uit te vechten wie de beste ploeg is. Halverwege de spelregels veranderen doe je toch ook niet? Matchfixing en de transferdeadline hebben niet veel met elkaar te maken. Het is alleen wel raar dat de ene vorm van competitievervalsing veel aandacht heeft en het andere als normaal beschouwd wordt.

Trucjes
Het probleem is zo groot dat Alex Pastoor, de trainer van NEC zondag na de 0-2 overwinning op Groningen niet eens een doelstelling voor zijn ploeg wilde noemen.”We moeten eerst 1 september afwachten.“Hij hoopt er nog een speler of drie misschien wel vier bij te krijgen.”Hoe kan het?”vroeg Arno Vermeulen aan Marco van Basten, de kersverse trainer van SC Heerenveen. De Friezen hebben zo ongeveer de hele aanval zien vertrekken. Alleen Oussama Assaidi speelde dit weekend mee en hij lijkt ook te vertrekken.”Dat komt omdat iedereen enorm moet bezuinigen. Het geld is er niet,  dus uiteindelijk zit iedereen te wachten tot hij zoveel mogelijk binnen kan halen en zo weinig mogelijk uit kan geven.” Dat trucje gaan we vaker zien deze dagen. Clubs geven aan niet veel geld te hebben waardoor ze hopen eventuele versterkingen voor een lager prijsje aan te kunnen trekken. Van Basten begon ermee, een dag later doet Ajax precies hetzelfde in de Telegraaf.

Stop
Dat trucje had alleen een maand eerder gespeeld moeten worden. Het rare tijdstip van de transferdeadline is naast niet eerlijk al helemaal niet nodig. De meeste trainers zouden liever zien dat hun selectie al ruim voor de start van de competitie compleet is. Zo kunnen ze zich het beste voorbereiden op het nieuwe seizoen. Trek de deadline gewoon een maand naar voren en het probleem is opgelost. Zo maak je de competitie eerlijker, geef je trainers de kans écht een team neer te kunnen zetten in de voorbereiding en kunnen technisch directeuren ook gewoon een keertje met hun gezin op vakantie.

Martijn de Graaf vind je ook op twitter: @MartijndeGraaf