Holy Motors, een surrealistische achtbaan die blijft boeien

14-08-2012 10:31

Holy Motors is een bizarre aaneenschakeling van uiteenlopende scènes die menig cultliefhebber in extase zal brengen maar de mainstream bioscoopganger mogelijk in shock zal achterlaten.

We volgen een dag uit het leven van Monsieur Oscar, een mysterieus figuur die in een witte limousine langs verschillende ‘afspraken’ gaat. Hij heeft in de limo een grote hoeveelheid kostuums, pruiken en make-up tot zijn beschikking die hij nodig heeft om zijn afspraken (of taken) uit te voeren. Hij wordt hierbij bijgestaan door zijn trouwe chauffeuse Céline (Edith Scob).

Hij begint als een zakenman die zijn gezin gedag zegt, dan dost hij zich onder andere uit als oude bedelaarster, motion-capture acteur, huurmoordenaar en gestoorde zwerver. Denis Levant laat zich als Monsieur Oscar als geweldig veelzijdig acteur zien en steelt in vrijwel iedere scène de show.

Regisseur Leos Carax laat door de snelle overgangen en onduidelijke beweegredenen van Monsieur Oscar veel onduidelijk voor de kijker, na de film is er dus veel te bespreken. Ondanks dat Carax zich meermaals tegen HD heeft uitgesproken is de film geweldig in beeld gebracht en leeft het op het scherm.

Kortom, Holy Motors is een uitstekende film die veel aan de verbeelding van de kijker overlaat en geen seconde verveelt. Een achtbaanrit die alleen al door het briljante accordeon intermezzo zijn geld meer dan waard is.