Piekt Rabobank niet gewoon verkeerd?

15-08-2012 17:00

Het is u misschien even ontgaan, maar gisteren stond er een wielerklassieker op het programma. De Clásica San Sebastián. Normaal gesproken wordt die gereden in het weekend na de Tour, dit jaar iets later. Vanwege de Olympische Spelen. Winnaar: Luis León Sánchez van de Rabobank.


Die overwinning kreeg hij niet op een presenteerblaadje, in de laatste honderd meters voelde hij de adem van het peloton, zoals dat heet, wel in de nek. Gelukkig had hij twee hele goeie knechten die ontsnappingen uit het peloton en het peloton zelf goed in toom hielden: Robert Gesink en Bauke Mollema.

Twee dagen eerder eindigde de Eneco Tour van dit jaar. Een week lang rondjes fietsen door Nederland en België. Inclusief heuvels. Theo Bos won een etappe en Lars Boom zegevierde (overigens zonder een etappe te winnen) in het eindklassement. Twee World Tour-overwinningen in twee dagen voor de wielrenners van de Rabobank dus. Terwijl het in de wedstrijd waar iedereen naar kijkt, niet lukte.

Een hele maand niets
En het begon allemaal zo goed dit jaar. Luis León won een etappe in Parijs-Nice. Best netjes. Diezelfde Sánchez won trouwens ook nog twee etappes in de Ronde van Romandië. Iets later, we spreken nu midden mei, won Robert Gesink de Ronde van Californië. Hij had ook al de koninginnerit van die ronde op zijn naam geschreven.

Dan is er een tijdje helemaal niets aan overwinningen. Ja. Of het moet het Spaans kampioenschap tijdrijden zijn. Lars Boom wint in de Ster ZLM Toer nog een etappe. En natuurlijk is er de etappeoverwinning van –daar is hij weer- Luis León Sánchez. In ieder geval wordt er de hele maand juli bijna niet gewonnen. Er wordt dan wel veel gevallen. Augustus is begonnen en de mannen rijden weer goed. Dat was zelfs al in de Olympische wegwedstrijd te zien.

In vorm win je alles
Pieken de wielrenners van Rabobank verkeerd? Je zou het bijna wel zeggen. Misschien beginnen ze ieder seizoen wel te gretig, die renners. Winnen ze per ongeluk koersen in Oman. Dat was dit jaar al beter, maar toch. Het lijkt erop dat de wielrenners in juli misschien gewoon te moe zijn. Even bijkomen en in augustus gaat het weer volle bak.

Die ritten in het voorjaar dan maar minder rijden om toe te slaan in die ene grote wedstrijd? Het kan. Armstrong deed het vaak ook. Aan de andere kant: Als je gewoon in vorm bent, kun je alles winnen. Bradley Wiggins won ook Parijs-Nice en de Ronde van Romandië.

Misschien zijn de wielrenners van Neerlands grootste team wel gewoon niet goed genoeg. Al jaren uit de echte vorm. Of hebben ze ergens anders last van. Druk of zo. Omdat wij allemaal naar ze kijken. Nee, dat zal het vast niet zijn.