Radboud Universiteit Nijmegen heft censuur op

15-08-2012 09:25

Een jaar geleden ging de website van de VOX, het Nijmeegse universiteitsblad, achter een inlog. Het was niet meer de bedoeling dat zomaar iedereen alles kon zien wat er over de Radboud-universiteit geschreven werd. Tenslotte is een universiteit geen publieke instelling waar kennisvergaring en kennisdeling de hoofddoelstelling van is nietwaar? Ook is het niet de bedoeling dat zomaar iedereen kan lezen hoe publieke middelen worden ingezet. Maar dat was een jaar geleden. Nu is VOX weer onafhankelijk en openbaar.

Naar eigen zeggen kwamen er al snel problemen tussen journalisten van VOX (onafhankelijk) en de communicatieafdeling van de Radboud-universiteit in de nieuwe opzet. Dat is niet zo gek. Het is nogal een verschil, communicatiepropaganda of het kritisch volgen van beslissingen van de universiteit. Het was van de gekke dat een universiteit, waar academische vaardigheden en kritisch denken gestimuleerd moet worden, zulke censuur toepaste.

Gelukkig is het 2012 en is er internet. Held van het jaar in Nijmegen is Wouter Geraedts, wegens het totaal voor lul zetten van College van Bestuur.

Het blijft afwachten hoe kritisch deze vernieuwde VOX is. Anders is er gelukkig nog altijd de ANS