ThePostOnline

Langstudeerboetedebat tekent de dagkoersdemocratie

16-08-2012 10:17

GroenLinks wil dat de Tweede Kamer van reces terugkeert om over de langstudeerboete te debatteren. CDA-lijsttrekkers Sybrand van Haersma Buma liet dinsdag tijdens een verkiezingsdebat ten overstaan van Utrechtse studenten weten de maatregel niet langer te steunen. Het tekent de dagkoersdemocratie. Niet alleen het plan tot afschaffen, maar ook het aanvankelijke voorstel van de langstudeerboete kwam van het CDA.

‘Een hele bizarre situatie’, noemde GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi de status van de maatregel, die per 1 september zou ingaan, maar nu per 1 september zou moeten worden afgeschaft. Maar pas echt merkwaardig is hoe makkelijk politici reeds ontwikkeld beleid inzetten om in de gunst te vallen bij de kiezer.

Het moet de burger duizelen. Al langer wordt de politieke stand van het land bepaald door frequente peilingen die door verschillende onderzoeksbureaus worden gehouden. Maar de nieuwste trend is het actief beïnvloeden van de peilingen door in te haken op actuele gebeurtenissen of door afstand te nemen van in ongenade geraakt beleid. Het Lente-akkoord raakte al snel in verregaande staat van ontbinding toen de betrokken partijen naar hartenlust en voor eigen gewin plannen lieten vallen. Voor niemand is nu duidelijk wat de huidige status is, en wat ooit uitgevoerd zal worden.

Heldenonthaal
Zolang het maar sympathie oproept bij de kiezer, dan is het doel bereikt. Na het heldenonthaal van Andre Kuipers uit de ruimte haastte de VVD zich te melden dat voorgenomen bezuinigingen op de ruimtevaart moesten worden geschrapt. Hetzelfde trucje haalde de PvdA deze week uit door in te spelen op de Londense medaillesuccessen. Op toekomstige Ranomi’s en Epke’s mag niet worden bezuinigd, verzilverden de sociaal-democraten de Olympische hype.

En nu dan het CDA dat zijn eigen langstudeerboete ter discussie stelt, vanwege een gebrek aan draagvlak. Dat laatste is een twijfelachtig argument. Politiek draagvlak was er voldoende, zolang de partij voet bij stuk hield. Inventarisatie van maatschappelijk draagvlak had gedaan moeten worden voordat de wet van kracht werd. Een ommezwaai zoals het CDA die nu maakt ondermijnt het vertrouwen in de politiek en dient geen enkel doel behalve mooie sier op korte termijn.

Kiezersbedrog
Want op langere termijn moet iedere teruggedraaide bezuiniging worden aangezuiverd met een andere. Die boodschap bewaren de lijsttrekkers liever voor na de verkiezingen, als de mooi weer praatjes zich al dan niet hebben uitbetaald in extra stemmen. Het op deze manier opzichtig lekker maken van de burgers is kiezersbedrog, de campagne wordt zo een poppenkast in het casino.