ThePostOnline

We gaan het regelen met Hero Brinkman!

16-08-2012 13:15

Nog een paar uur, beste luisteraars, en dan onthult politiek zwaargewicht Hero Brinkman in Nieuwspoort zijn enige echte ‘masterplan’ voor de Nederlandse economie. Het masterplan komt van de hand van oud-LPF minister Herman Heinsbroek en nou, dan weet u het wel, dat zit helemaal snor. Slaapt u maar uit vandaag, Brinkman lost de crisis wel even op.

Gisteren was ik bij de boekpresentatie van onderzoeker Chris Aalberts. Trots presenteerde hij zijn nieuwe boek: ‘achter de PVV’. In dat boek komt Aalberts tot de conclusie dat de gemiddelde PVV-stemmer helemaal niet zo extreem en fanatiek is, zoals menig PVV-hater nog wel eens wil beweren. PVV’ers, dat waren toch maar domme en racistische mensen!?

Niet dus. Onder de PVV-stemmers is maar een klein gedeelte echt fanatiek, de rest voelt zich vooral niet serieus genomen, is boos op de politiek en wil ‘de dingen’ anders zien.

Stasi-methoden
“Zie je nou wel!” Riep Brinkman toen hij het woord kreeg tijdens de boekpresentatie. “Ik roep het al sinds mijn vertrek uit de PVV: Wilders is een eenzame schreeuwer die zich niets aantrekt van zijn kiezers of zijn fractie, die hij overigens volgens ouderwetse Stasi-methoden onder controle houdt!”

Brinkman was duidelijk in zijn nopjes met Chris Aalberts. Maar je vraagt je als buitenstaander toch af of zo’n politieke meneer er zelf nou echt vertrouwen in heeft. Nou ben ik geen Maurice de Hond, maar het moet toch wel heel raar lopen wil Brinkman überhaupt een zetel winnen bij de verkiezingen. De beste man is simpelweg geen factor van belang en door zijn plotselinge vertrek uit de PVV volgens velen voorgoed onbetrouwbaar.

Lawaai.
ie blijheid van Brinkman kan dus wel eens misplaatst blijken. Onderzoeker Aalberts zei namelijk: het gaat de PVV-kiezer vooral om het idee dat wanneer Wilders ergens tegen is, je er in ieder geval zeker van kunt zijn dat hij er een hoop lawaai over gaat maken. Nog ongeacht de vraag of Wilders realistische oplossingen heeft, gaat het vooral om dat lawaai. Wat leven in tent, laat de alarmwekker maar afgaan op dat ingeslapen Binnenhof.

Brinkman ging juist weg bij de PVV omdat hij dat ongenuanceerde lawaai niet langer kon verdragen.

Arme Hero Brinkman. Had hij maar gewoon een paar oordopjes diep in z’n oren gepropt, dan had hij na de verkiezingen tenminste nog wat te zoeken gehad in Den Haag. Nu wacht hem een geruisloze afgang, ondanks zijn vanzelfsprekend weergaloze ‘masterplan’.

René van Leeuwen is masterstudent sociologie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en columnist voor Volkskrant.nl. Deze column werd dinsdagnacht uitgesproken in het Radio 1-programma Nacht WNL.