ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: Beperkte verschuivingen, verschil SP en VVD weer kleiner

19-08-2012 11:01

Op deze heetste dag sinds heel lange tijd lijkt in ieder geval de verkiezingscampagne de kiezers nog niet naar het hoofd gestegen te zijn. De hete discussies donderdag jl. rondom de opmerkingen van Roemer over het niet betalen van de boete voor een begrotingstekort hebben geen grote electorale verschuivingen tot gevolg gehad. De SP staat nu op 36 zetels (-1) en de VVD op 32 (+1).
Bij de overige partijen zien we ook een aantal beperkte verschuivingen. De PvdA, PVV en 50PLUS gaan er 1 vooruit, waardoor 50PLUS nu op 2 zetels staat. D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren 1 achteruit.

“Jolande Sap doet het onder haar eigen kiezers het slechtst.”
Zoals gebruikelijk vlak voor verkiezingen zien we dat het vertrouwen in de lijsttrekkers lager is dan als er geen verkiezingen zijn. Hoewel de eigen kiezers de lijsttrekkers wel hoog scoren zien we dat kiezers van andere partijen die lijsttrekkers juist lager waarderen dan anders (een vorm van polarisatie). Bij Roemer en Rutte zijn we onderling vergelijkbare patronen (maar dan wel bij andere partijen). Rutte doet het duidelijk beter dan Roemer bij kiezers die nu PVV, CDA of D66 zeggen te stemmen. Roemer doet het duidelijk beter bij degenen die nu aangeven PvdA of Groen Links te stemmen. Van de lijsttrekkers doet Jolande Sap het onder haar eigen kiezers het slechtst.

“48% van de Nederlanders (!) zouden liever willen dat iemand anders dan Rutte of Roemer premier wordt.”
Als kiezers alleen uit Rutte of Roemer zouden mogen kiezen als premier dan scoort Rutte 46% en Roemer 39%. Bijna de helft (48%) van de kiezers die Rutte als premier willen zouden het heel erg vinden als Roemer premier wordt en andersom is dat 45%. Maar omdat de groep die Roemer als premier wil kleiner is dan de groep die Rutte als premier wil is de groep is de groep die het heel erg vindt als Roemer premier wordt groter dan de groep die het heel erg vindt als Rutte premier wordt (resp. 21% en 17% van alle Nederlanders).

48% van de Nederlanders (!) zouden liever willen dat iemand anders dan Rutte of Roemer premier wordt. En op de vraag of als de SP de grootste wordt men dan vindt dat Roemer zeker premier moet worden geeft 45% een ontkennend antwoord. Ten aanzien van Rutte is dat 38%.

Campagne van start
Vanzelfsprekend kan nog niet gezegd worden of de SP of de VVD de grootste partij gaat worden. Hoewel de SP nu 4 zetels voor staat, lijkt Rutte wat meer kans te hebben kiezers aan te trekken vanuit andere partijen. (pdf) Maar of hij daar in slaagt zal blijken als voor wat Rutte, Roemer en Wilders betreft de campagne echt start.

Voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn treft u hier een uitleg aan over de achtergrond van de grote verschillen tussen sommige peilingen.

De wekelijkse opiniepeiling wordt verzorgd door Peil.nl.