Kom maar ffkes wisselen Büttnertje

20-08-2012 21:00

Alexander Büttner naar Manchester United. Het klinkt als een bizarre transfer. Waarschijnlijk is Alex tijdens het spelen van Football Manager wel eens zelf verantwoordelijk geweest voor deze overgang, verder had niemand het ooit in zijn bolle kop gehaald dit te voorspellen. En terecht. Het gaat nergens over. 

Out of the blue
De 23-jarige Doetinchemmer was afgelopen seizoen een redelijke linksback van Vitesse. Niet meer, niet minder. Een harde werker, die echt nog wel een keer een leuke transfer zou gaan maken. Opeens werd hij, in aanloop naar het EK in verband gebracht met Oranje. Erik Pieters raakte geblesseerd en er moest een opvolger komen. Büttnertje werd opgeroepen voor de voorselectie van Van Marwijk maar moest zijn meerdere erkennen in Jetro Willems. Had ik u een jaar geleden gevraagd wie Jetro Willems was hadden waarschijnlijk meer mensen hem een PVV-kamerlidmaatschap toegedicht dan een bestaan als profvoetballer.

Büttner leek naar Southampton te gaan. Een mooie overstap. The Saints promoveerden afgelopen seizoen naar de Premier League en hij leek daar wel op zijn plaats. Mooie club, kans op een basisplaats in de mooiste competitie van de wereld. Beide clubs zouden aanvallende eisen op tafel hebben gelegd waardoor de transfer afketste. De linksback werd teruggezet naar het tweede elftal, spande een kort geding aan waarin hij in eerste instantie een plek in de selectie eiste en later ontbinding van zijn contract. Die verloor hij vorige week en nu zit hij opeens bij de nummer twee van Engeland.

Geen schijn van kans
De kans op speeltijd lijkt klein. Probeert u maar eens om Patrice Evra uit de basis te spelen. Neemt u het maar eens op tegen Sergio Kün Aguero of Eden Hazard. De overstap lijkt geenzins logisch. De club is mooi, maar speeltijd lijkt de komende jaren een utopie. In Studio Voetbal werd gisteravond al gevreesd voor het Drenthesyndroom. De man die van Feyenoord naar Real Madrid ging en daar verpieterde. De kans op een kruising met het Bogardesyndroon is niet ondenkbaar. Die zat jarenlang op de bank bij Chelsea en vergaarde zo een vermogen.

“Maar ik denk als jij die kans had gekregen” zei Ronald de Boer zondagavond ook al in Studio Voetbal. Jan van Halst liet hem niet uitpraten en was het roerend met hem eens. Wie zou het niet doen? Nou beste Jan, Ronald en Jack wat dachten jullie van iemand die ‘in the picture’ wil blijven. In the picture van het Nederlands publiek, van clubs waar ze wel tot hun recht zouden komen en misschien ook wel in the picture van de bondscoach. Wat dacht je van iemand met eigenwaarde Jan? Iemand die wil voetballen, die geniet van het spelletje en die ook echt een beetje van waarde zou willen zijn?

Plussen maar vooral minnen
Büttner gaat er qua bankrekening, status en niveau natuurlijk op vooruit. Qua speelminuten en kansen op Oranje is het een ander verhaal. Dat wordt er niet beter op. Waar hij ook op achteruit gaat is het shirt; en dat is knap. Geel/Zwart is zo ongeveer de lelijkste kleurcombinatie van het hedendaagse voetbal. Dat beschrijft Dimitri Verhulst al op fraaie wijze in zijn essay over het toegewijde bestaan als supporter van Standard Luik. Manchester United doet daar dit seizoen met een rood shirt en gele horizontale streep nog een schepje bovenop. Normaal is het shirt in zijn geheel rood maar met de nieuwe sponsor DHL die als huiskleuren geel en zwart heeft moest die horizontale gele streep op het shirt komen. DHL, een pakketservice levert United dus niet alleen een lelijk shirt op. De transfer van Büttner maakt ook nog eens duidelijk dat ze echt álles bezorgen.