Naakt zwemmen en verkrachting

21-08-2012 11:36


Ja beste mensen, in campagnetijd ligt alles onder een vergrootglas. En dan niet alleen bij de kandidaten zelf, ook bij mensen die de partij vertegenwoordigen in andere geledingen en op andere niveaus. Zo is een geachte afgevaardigde zomaar naakt in Israël in de zee van Galilea gedoken. De FBI heeft het in onderzoek genomen en verschillende van de aanwezigen geïnterviewd. Ik kom er niet echt achter wat er nou zo erg aan is. Is het dat hij naakt was? Of is het omdat er andere mensen bij waren, waaronder de dochter van een andere geachte afgevaardigde? Of is de zee van Galilea zo heilig dat je er überhaupt niet in zwemmen mag? Jezus liep er namelijk over het water.

De FBI onderzoekt of er wellicht sprake is geweest van onzedelijk gedrag. Dit potentieel onzedelijke gedrag betreft overigens niet alleen de naakte afgevaardigde. Ook ernstig is het feit dat het ging om zwemmen in een groep en dat er drank in het spel was. Tut-tut-tut. De afgevaardigde, een Republikeinse brave borst uit Kansas, heeft zijn excuses aangeboden omdat hij de inwoners van Kansas niet op deze manier wil representeren. Opmerkelijk detail: het voorval vond plaats in augustus 2011. Een jaar geleden dus. Waar komt nu opeens zo’n verhaal vandaan? Politico brengt het als exclusief nieuws, bijeengesprokkeld door twee van hun redacteuren. Wat ik evenwel interessanter vind, is dat er in een bijzin gerept wordt over de dochter van één van de leden van de congresdelegatie. Het feit dat er een buitenlandse trip van parlementariërs wordt georganiseerd is natuurlijk niet vreemd. Wel vreemd is het dat er blijkbaar familieleden meegaan. Doen ze dit op eigen kosten? In het licht van dit artikel zou ik verwachten dat de FBI hier nog nader onderzoek naar verricht. Dat zou gerechtvaardigd zijn en interesseert mij meer dan een naaktzwemmende Member of Congress.

Echte verkrachting
Een andere zaak die nog veel gevoeliger ligt is de uitspraak van de Republikeinse kandidaat voor het senatorschap van Missouri, Todd Akin. Hij beweerde dat vrouwen die ‘echt verkracht’ zijn nooit zwanger kunnen worden, omdat hij heeft gehoord van een dokter dat het lichaam ongewenst zaad niet toestaat. De vraag ging over abortus en of vrouwen die het slachtoffer waren van een verkrachting wel recht hadden op abortus. Deze Todd Akin is een fervente pro life aanhanger, dus zijn antwoord was dat er onder geen beding abortus mag worden gepleegd. Als een vrouw toch zwanger wordt na een verkrachting (letterlijk zegt hij dat het misschien toch gebeurt omdat “that thing doesn’t work”) dat dan niet de baby gestraft moet worden door abortus, maar dat de verkrachter gestraft moet worden. Een even stuitende als sluitende redenering: als de vrouw na een verkrachting zwanger is, dan was het blijkbaar geen ‘echte’ verkrachting (“legitimate rape” noemt hij dat). Anders was ze immers niet zwanger geworden.

Dat het een gevoelige kwestie is blijkt wel uit het feit dat Romney heel snel en voor zijn doen heftig zijn afkeuring over de opmerking uitsprak. Als een lastige horzel probeert hij deze Republikein van zich af te slaan. Dat de Democraten het er nog even flink inwrijven blijkt wel uit het feit dat Obama er een speciaal ingelaste persconferentie aan wijdde.

De uitspraak kan de kandidaat senator uit Missouri wel eens duur komen te staan. Vanuit de top van de Republikeinen is hem al te verstaan gegeven dat hij zich beter terug kan trekken als kandidaat voor het senatorschap. Zij hebben geen zin om gedurende de rest van de campagne met deze man geassocieerd te kunnen worden. Op deze manier leren ook enkele Republikeinen dat alles wat ze doen in campagnetijd onder een vergrootglas ligt.

Niesco Dubbelboer organiseert in het najaar een reis naar de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten.

Foto CC: Elmschrat Coaching38