Sport

Sir Alex leest DeJaap; droomtransfer Büttner

21-08-2012 09:03

Je zal maar dromen van een transfer naar Southampton en wakker worden op Old Trafford. Het overkwam Alexander Büttner, naast profvoetballer ook geluksvogel van beroep. Uitgekotst bij Vitesse, opgepikt door Manchester United. En hoewel het natuurlijk maar zeer de vraag is of de flamboyante Büttner veel speelminuten gaat pakken is het een kans en ervaring die niemand met gezond verstand ooit voor mogelijk had gehouden.

Transfersoap
Er leek maar geen einde te komen aan de transfersoap rondom de geboren Achterhoeker. Clubs als Everton, Queens Park Rangers en ook Ajax werden aan hem gekoppeld, maar zijn toekomst leek op een bijveld in Arnhem te liggen. Na alle rompslomp in Engeland was hij niet meer welkom op het trainingsveld van Fred Rutten en dus hield hij zijn conditie op peil bij de beloften. Een arbitragezaak bij de KNVB met als inzet trainen bij de eerste selectie verloor hij en zo leek de vlam rondom de linksback langzaam te doven.

Het is voor Büttner een geschenk uit de hemel dat Sir Alex blijkbaar ook DeJaap zo nu en dan bekijkt. Of zal het zijn Nederlandse assistent Meulensteen zijn? Hoe dan ook, al voor het afgelopen EK schreef ik op deze site dat Büttner dé oplossing was voor het linksbackprobleem bij het Nederlands Elftal. Hij is snel, atletisch en beschikt over een goede (trap)techniek. Oftewel, alle ingrediënten voor een aanvallende ingestelde back in het moderne voetbal dat ook Manchester United zo graag speelt.

Evra
En nee, ook ik had niet verwacht dat hij deze stap zou maken, natuurlijk niet. En nee, ook ik geloof er niet in dat hij ooit uitgroeit tot onbetwiste basisspeler. Patrice Evra speel je niet zomaar uit de basis, maar zeker bij een club als United is het onmogelijk om 50 wedstrijden in een seizoen te spelen. Als hij daadwerkelijk is gehaald als eerste back-up achter de Fransman dan zal Büttner zeker zijn minuten gaan pakken.

De kans dat hij niet doorbreekt in Manchester lijkt op voorhand vele mate groter dan andersom, maar toch kan Büttner hier alleen maar als winnaar uitkomen. Mocht hij niet slagen bij de grootmacht, dan liggen alleen c.v. technisch de clubs voor het oprapen. Een speler die ooit een vijfjarig contract afsloot met de Engelse topclub zal wel wat kunnen, niet? Daarnaast zal zijn spaarpot zal net iets vaker geleegd moeten worden bij de bank en de ervaring die hij alleen al opdoet door het trainen met alle vedettes pakt niemand hem meer af.

Droomtransfer
Van een van de lelijkste clubs in Nederland naar een van de mooiste in Engeland. En dat niet als flitsende nummer tien, maar als ‘simpele’ linksback. Voetballers worden veelal neergesabeld als domoren omdat er niks anders dan clichématige middelmaat uit hun keel komt. De enige voetballer die deze zomer met recht mag spreken van een droomtranfer en een jongensboek is Alexander Büttner. Ik wens hem veel succes en nog meer plezier toe.

CC Foto: Paolo Camera (Flickr)