Ajax: Is koorknaapje Moisander wellicht te aardig?

22-08-2012 15:00

Ajax heeft eindelijk haar gewenste defensieleider. Niklas Moisander komt voor 3,2 miljoen euro van AZ naar Amsterdam. De Fin moet Jan Vertonghen op gaan volgen. Maar of de centrale verdediger dit in zich heeft, is nog maar de vraag. Tot op heden blinkt hij namelijk vooral uit in té aardig zijn. 

Mondigheid
Laat dat aardig zijn nou niet iets zijn waar Vertonghen om bekend stond. De Belg was nooit te beroerd om een vuurtje aan te wakkeren. Natuurlijk, hij deed dat vooral op het veld, maar ook daarbuiten. Niet voor niets werd de oud-Ajacied geschorst omdat hij na een kampioenschap aartsrivaal Feyenoord ‘kut kakkerlakken’ noemde.

Van zijn opvolger hoeven wij zoiets niet te verwachten. Moisander mag dan wel veel kaarten pakken, qua mondigheid is hij binnen en buiten de krijtlijnen een koorknaapje. Hij is poeslief. Toen een transfer naar Ajax in mei al van de baan leek, hield hij zijn mond. Ruzie maken met zijn club om een overgang te forceren? Nergens voor nodig, vond de Fin. Hij speelde nog altijd met veel plezier in Alkmaar.

Droomclub
Later klopten PSV en Anderlecht op de deur van het AFAS-stadion. De onderhandelingen met deze twee ‘prachtige clubs’, aldus Moisander, liepen ook op niets uit. Weer bleef de centrale verdediger keurig. Hij hield zijn mond en bleef wachten op een transfer. Hij speelde zijn wedstrijden, pakte zijn gele kaarten, maar bleef het toonbeeld van klasse. Oftewel: hij hield zijn mond. Nu, nadat zijn overgang naar Ajax dan eindelijk rond is, begint de Fin te praten. Hij noemt Ajax zijn ‘droomclub’ en vertelt tegenover de Telegraaf maar al te graag over zijn ‘goede gesprekken met Frank de Boer’. Niets meer dan goed.

Daar ligt precies de zwakte van Moisander. Hij is te lief. Net nu Ajax een killer nodig heeft. Met Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld en Nicolas Boilesen (mits fit) is het al zo stil achterin. De leider achterin moet zijn bek opentrekken wanneer het niet loopt. Hij moet herrie schoppen en mensen op scherp zetten. In de transferperiode heeft Niklas Moisander niet laten zien dat hij dat kan. Wanneer het niet liep zoals hij wilde, hield hij zijn mond en wachtte hij op een beter moment.

Het is te hopen dat de nieuwbakken Ajacied wat leiderschap gaat leren van Frank de Boer. Zijn koorknaapjesgedrag gaat Ajax niet verder helpen. De voetballende kwaliteiten van Moisander zijn van Ajax-niveau. Het is wachten op de Amsterdamse bluf en de longen van Vertonghen.

Dit blog verscheen eerder op Mascini.net