ThePostOnline

De Marlboro-man: verbanneling in het ‘vrije’ Nederland

22-08-2012 14:08

Laten we ons eens verplaatsen naar de westernsfeer. De setting is de lokale saloon. Cowboys gokken en doen zich tegoed aan hoeren en drank. Eén cowboy laat dat alles rustig aan zich voorbijgaan, hij leunt tegen de muur en steekt rustig een sigaret op.

De meeste mensen zullen het beeld van de rokende cowboy wel herkennen: Het is de Marlboro-man, misschien wel een van de beste reclamecampagnes ooit. Maar sinds enige tijd is de Marlboro-man uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Hij is in 2002 namelijk verbannen via artikel 5 van de tabakswet (verbod op tabaksreclame en –sponsoring).

Ongezonde keuze
Maar laten we toch even teruggaan naar de saloonscène. Vier vormen van ongezond dan wel risicovol gedrag passeerden de revue: prostituees, drank, gokken en roken. Wat de Nederlandse overheid sinds 2002 zegt is: “De prostituees, de drank en de gokexcessen zijn prima, maar we trekken de grens bij de rustige roker”. Immers, de seksindustrie, de drankindustrie én de goksector morgen zichzelf allen promoten. We kennen allemaal de reclames die later in de avond op televisie verschijnen.

Daar is ook niets mis mee. We hebben in Nederland, gelukkig maar, de vrijheid van meningsuiting als grondrecht. Iedereen heeft het recht een vrije keuze te maken, ook als het een ongezonde keuze is en iedereen heeft dus ook het recht zijn producten te promoten, ook als ze ongezond zijn. We wéten immers dat ze ongezond zijn, en al waren er mensen die het niet wisten, bij sigaretten staat het in koeienletters op de verpakking.

Sommigen zijn minder gelijk dan de anderen
Daarom is het ook zo vreemd dat men in Nederland de keuze gemaakt heeft voor tabak een uitzonderingspositie te creëren. Iedereen is gelijk maar sommigen zijn minder gelijk dan anderen. Is tabaksgebruik zoveel slechter dan drankgebruik? Dan gokken? Dan prostitutie? Is de maatschappelijke schade groter? Het valt te betwijfelen maar eigenlijk doet het er ook niet toe. Iedereen zou het recht moeten hebben een vrije keuze te kunnen maken en iedereen zou het recht moeten hebben zijn eigen waren te promoten.

Laten we daarom die onzinnige tabakswet schrappen; gun iedereen een vrije keuze en gun iedereen die iets maakt of verkoopt de trots en het recht om zijn waren te promoten. Geef de Marlboro-man gratie en laat hem terugkeren in het Nederlandse straatbeeld.