ThePostOnline

Het eerste kabinet Roemer, Wilders en Pechtold

22-08-2012 08:29

Geef toe, we zijn er allemaal ingestonken. Een tijd lang hadden we niks in de gaten. Nou ja, we merkten natuurlijk wel dat er vreemde dingen werden gezegd. Maar we dachten dat ze het meenden. De elite doet wel vaker gek. Inmiddels hebben we het door: de politieke satire van D66.

Het begon voorzichtig: Rinnooy Kan vertelde dat het poldermodel werd bedreigd door het populisme. Grappig natuurlijk, want het poldermodel is al jarenlang dood en begraven. Op zijn hoogtepunt heengegaan, dat wel. Zo tijdens het tweede paarse kabinet, waar bleek dat werkelijk alles in een grijs compromis te vangen was. Tegen zoveel gepolder bleek Nederland niet bestand en de opmars van de flanken begon. Als je zegt dat het poldermodel door populisme om zeep geholpen is, haal je oorzaak en gevolg door elkaar. Dat kan gebeuren en de grap was niet meteen duidelijk.

Kruiwagens vol geld
Al iets lolliger werd het toen Pechtold ging vertellen dat de Europese Unie elke Nederlander 1.500 tot 2.000 euro per jaar oplevert. Geinig, want dat kan je niet berekenen. Nederland is nu eenmaal lid van de EU en we weten niet wat er was gebeurd als we geen lid waren. Je begrijpt de ironie pas als je denkt aan de kruiwagens vol geld voor steunoperaties. Het ESM kost elke Nederlander bijvoorbeeld zo’n 2500 euro.

Dan doet D66-Kamerlid Schouw er een paar scheppen bovenop. Hij laat in een interview weten tegen een referendum over Europese Integratie te zijn. En ze hadden ook al tegen een referendum over het ESM gestemd! De partij die jarenlang voor referenda pleit, zou opeens tegen zijn! De partij die is opgericht vanwege de zorgen over de afnemende invloed van de kiezer, zou zomaar zijn kroonjuweel uit het sieradendoosje kieperen. Een juweeltje!

Chocolademuntjes
Pechtold gaat verder. Hij deelt chocolademuntjes uit als Sinterklaas, om aan te geven dat er geen gratis geld bestaat. Moet je al even over nadenken. Dan begint het te dagen: ons hele financiële systeem is gebaseerd op gratis geld. De centrale bank schept meer geld dan het aan dekking heeft. Dat geld wordt door ABN Amro bijvoorbeeld weer tientallen keren uitgeleend. Om nog maar te zwijgen over de Europese Centrale Bank die obligaties van probleemlanden opkoopt. Dus als D66 de SP verwijt de geldpers aan te willen zetten, is dat gewoon een dijenkletser. Op niveau weliswaar, want het is voor hoogopgeleiden.

Dan nog het verkiezingsprogramma. Ook daar is satire in verwerkt. Eerst schrijven ze dat de overheid dicht bij de burger moet staan. Even verder staat dan dat kleine gemeentes moeten fuseren. Gerard Schouw wil het aantal gemeentes terugbrengen van 400 tot 200. Huh? Maar dan komt de overheid toch juist verder van de burger af? Precies! Daarna is het een kwestie van inkoppen door te pleiten voor het overdragen van macht aan een federaal Europa.

Erfenis Hans van Mierlo
Gaat al die satire niet vervelen? Natuurlijk wel, maar het is campagnetijd. Dan wil je gewoon gezellig meedoen met de partijen die gratis water in restaurants willen. Na de campagne gaat D66 echt serieus aan het werk. Op de verkiezingsavond zal D66 bekend maken samen met de SP en de PVV een kabinet te gaan formeren met als motto: ‘De Burger Aan Zet’. Eerste stap is het uitroepen van een Europees Referendum. Eindelijk aan de slag met de erfenis van Hans van Mierlo. En dan vooruit!