A Royal Affair, de impact van een driehoeksverhouding

23-08-2012 09:23

A Royal Affair vertelt het verhaal van Koning Christian VII’s bizarre relatie tussen hem, zijn Koningin en zijn persoonlijke arts en de impact die deze relatie had op het 18e eeuwse Denemarken. Alhoewel Nikolaj Arcel’s film een gedramatiseerde versie is vanuit het perspectief van Koningin Caroline Mathilde (Alicia Vikander), zijn de gebeurtenissen op het scherm losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Complexe driehoeksverhouding
De film begint met de verbannen Koningin die een brief schrijft aan haar twee kinderen omdat ze ervan overtuigd is dat ze hen nooit meer zal zien. Vanaf dat moment zien we het ontstaan van deze historische en complexe driehoeksverhouding, de jonge Engelse (dan nog) prinses Caroline die haar man ontmoet, de koning van Denemarken.

Mikkel Boe Folsgaard is briljant als gestoord staatshoofd. Zijn oncontroleerbare aanvallen van paranoia en dagelijkse bezoekjes aan bordelen zorgen voor de noodzaak van een persoonlijke dokter. Enter Mads Mikkelsen als Duitse arts en discipel van de Verlichting, Johan Struensee. Uiteraard valt de koningin voor deze knappe, intelligente en mysterieuze man, al zal hun onmogelijke passie verregaande gevolgen hebben…

Goed acteerwerk
De drie acteurs zijn fantastisch in hun rol, Mikkelsen maakt altijd indruk en Alicia Vikander’s expressieve gezicht werkt magnetiserend, de Zilveren Beer die Folsgaard in de wacht sleepte op het filmfestival van Berlijn is niet meer dan terecht. Door zijn vertolking blijft de kijker laveren tussen medelijden en afschuw voor Christian, een hele prestatie.

Ook al illustreert A Royal Affair de problemen van Denemarken in de Vroegmoderne tijd, het is niet moeilijk vergelijkingen te maken met de huidige tijd. Financiƫle problemen, zware invloed van religie op het politieke landschap, propaganda, de wrok van het volk: het is nu allemaal niet minder relevant dan 250 jaar geleden.

Overtuigend drama
Regisseur Arcel, onder andere verantwoordelijk voor het script van The Girl with the Dragon Tattoo, heeft een overtuigend drama van ruim twee uur geconstrueerd. Omdat er aandacht wordt besteed aan alle gebeurtenissen door de jaren heen voelt de film soms wat lang aan en een diepere blik op de complexiteit tussen Struensee en Christian was ook wenselijk geweest. Maar dat doet niks af aan het feit dat A Royal Affair een zeer intrigerende film is over het Europa van de 18e eeuw, hetgeen de kijker zich laat afvragen hoeveel er eigenlijk veranderd is tussen toen en nu.