Dans voor ons Alberto

23-08-2012 13:00

Dit stuk is eigenlijk niet nodig, de beelden spreken immers voor zich, maar ze verdienen toch wat extra woorden voor mensen die nog niet gekeken hebben. De Vuelta is namelijk zaterdag begonnen. En nu is het al leuker dan drie weken Tour. Onder andere dankzij El Pistolero.

Vliegende start
Het leukste van de afgelopen Tour was de Avondetappe met Mart Smeets. Daar was nog wat entertainment zo af en toe. De koers zelf werd stilgelegd door de oppermachtige Sky-ploeg, daarbij ruimschoots geholpen door het weinig inspirerende parcours dat de ASO had uitgetekend. Bijna geen aankomsten bergop, enorm veel individuele tijdritkilometers. Het was knap geweest als Bradley Wiggins niet had gewonnen.

Nee, dan de Vuelta. In vijf dagen hebben we al twee aankomsten bergop gehad. Twee massasprints die op centimeters beslist zijn. En, omdat het Spanje is, een ploegentijdrit. Met andere woorden, de Vuelta is al snel op gang geschoten. Waar de klassementsrenners zich in de Tour tot de tweede week stil kunnen houden is de eerste schifting in de Vuelta al gemaakt. De klassementsrenners staan al bovenaan. Met daartussen, voor Nederlanders goed nieuws, Bauke Mollema en Robert Gesink, die hun mislukte Tour hier goed komen maken.

De verlosser
Het handjevol liefhebbers dat maandag naar de eerste bergetappe keek slaakte een zucht van verlichting. Hij is terug. Hij sloeg tijdens de eerste aankomst bergop het veld meteen uit elkaar. Demarreert vier, vijf keer. Danst nog steeds zo mooi als we ons herinnerd hadden. De gevallen kampioen is terug en laat zien dat aanvallend rijden veel leuker is dan je ploeg op kop zetten en in een gestrekt tempo omhoog rijden. Alberto Contador, El Pistolero, is terug.

Nee, het was niet zo indrukwekkend als enkele jaren geleden, maar dat is ook niet te verwachten van iemand die pas een paar weken competitief mag wielrennen. Maar de intentie is er en dat is iets wat we tijden gemist hebben in het peloton.

Het wielrennen is een schizofrene sport. Dopingzondaars worden uitgekotst, met pek en veren besmeurd. Maar als je een beetje sympathiek bent wordt je door de volgers snel vergeven als je je straf hebt uitgezeten. Ook al omdat de overtreding van Contador zo klein was en de straf zo lang.

Contador kan weer in de armen worden gesloten. Hij hoeft niet per se deze Vuelta op zijn naam te schrijven voor zijn eerherstel. Als hij de komende tweeënhalve week maar flink aanvalt. Gelukkig geeft het parcours hem daar nog genoeg mogelijkheden voor. Dans voor ons Alberto, dans!

CC-foto: DancingOnThePedals.net