Business

Nederland weggeefland: is de euro echt belangrijk voor onze export?

23-08-2012 10:45

Sinds de eurocrisis uitbrak kon je elke week wel weer een politicus horen verklaren dat de euro zo belangrijk is voor Nederland-handelsland en dat we daarom de euro bij elkaar moeten houden. Het wordt tijd dat deze mythe eens wordt doorgeprikt. Heeft u al van target 2 gehoord? Nee nog niet? Het is het systeem van de ECB dat in Europa het bankverkeer tussen landen verrekent. Dit systeem was nodig om tussen landen in euro’s te kunnen handelen.

Zet maar op de bon.
Het betaalsysteem werkt als volgt. Een Grieks bedrijf koopt glimmende spullen van een Nederlands bedrijf. Het Griekse bedrijf krijgt een factuur en betaalt deze bij zijn lokale bank. Deze Griekse bank heeft nu een vordering op het Griekse bedrijf.nDeze vordering wordt doorgezet naar de Griekse centrale bank en deze zet hem op zijn beurt weer door naar de ECB. De ECB zet deze door naar De Nederlandse Bank, naar de bank van het Nederlandse bedrijf en uiteindelijk naar het Nederlandse bedrijf.

Er is dus geen geld overgeboekt maar een ketting van vorderingen opgezet. De ECB heeft nu dus een vordering op de Griekse centrale bank en de Nederlandse Bank op de ECB. Als de volgende keer een Nederlands bedrijf glimmende spullen uit Griekenland importeert gebeurt het omgekeerde en worden de vorderingen tegen elkaar weggestreept. Dit systeem werkt zolang de handel tussen euro landen ongeveer gelijk is of als bij tijd en wijle de vorderingen echt betaald worden. Geen van beide is het geval in de Eurolanden. We namelijk dat noord Europa veel meer exporteert naar zuid Europa dan andersom. Hierdoor ontstaan er steeds via de ECB steeds grotere vordering van noord Europa op zuid Europa.

Export op de pof.
De essentie van dit systeem is dat er alleen vorderingen zijn maar dat er nooit echt betaald wordt omdat de ECB de vorderingen niet ‘gesettled’. Zo heeft Nederland inmiddels 123 Miljard euro als vordering op de ECB. Dit is een openstaande rekening voor export aan de landen waarvan de ECB de vordering heeft openstaan. Met andere woorden de zuid Europese landen kopen onze export op de pof. Nu is Griekenland niet eens in staat zijn staatsleningen te betalen dus hoe groot is de kans dat de vorderingen van de ECB door Griekenland betaald gaan worden?

De export wordt door politici als excuus om hun dierbare project ‘Euro’ in de lucht te houden. Onze zogenaamde export naar zuid Europa betekent nu dus dat we een openstaande rekening hebben voor geleverde export goederen die de ontvangende landen nooit konden betalen. En hoe langer we ermee doorgaan hoe groter de vordering wordt. Is het niet eens tijd om te stoppen met het weggeven van exportgoederen?