ThePostOnline

Open brief aan Mark Zuckerberg, door Arjan el Fassed

24-08-2012 19:28

Beste Mark, We kennen elkaar nu al zo’n vijf jaar. Ik maakte een Facebook account aan, nam niet de tijd om jouw voorwaarden te lezen en werd fan. Ik denk dat de meeste mensen op Facebook dat toen niet hebben gedaan. Hoe zou je anders aan zo’n 955 miljoen accounts kunnen komen? Ik weet niet of ik een account zou hebben gehad als ik wel je kleine letters zou hebben gelezen. En die kleine letters vertellen niet alles en veranderen nogal eens.

Zo weet ik nog steeds niet wat geoorloofd is en wat niet. Neem bijvoorbeeld ‘Ema‘ een schilderij van Gerhard Richter. Kunst die het Franse Centre Pompidou tot 24 september via Facebook toegankelijk maakt. De afbeelding werd door jouw mensen verwijderd en na klachten, opgepikt door jouw PR-bureau in Frankrijk, weer vertoond. Want zo vonden ze, het zou niet gaan om een foto van een naakte vrouw, maar om een schilderij. Eerder werd een foto verwijderd van kussende homo’s. Niet naakt, wel een foto. Likes en mensen die foto’s uploaden van kussende homo’s en lesbiennes was het gevolg. Ook hiervoor verontschuldigde Facebook zich later.

Kunst en borsten
Borstvoedende moeders, een schilderij van Gustave Courbet uit 1866 en gisteren de bekendste verkiezingsposter sinds 1918, de PSP-poster van George Noordanus uit 1971.

Het blijkt niet eenvoudig om het verschil te zien tussen een foto of een schilderij, vrije meningsuiting of porno. Zelfs een verkiezingsposter van een van de voorlopers van GroenLinks bleek voor jou te bloot. De afbeelding werd van de fansite van geschiedenis24  verwijderd. Slechts twee uur nadat ook GroenLinks de poster op haar Facebook-pagina  had gezet, met een oproep om de poster mogelijk te delen, werd hij ook hier verwijderd. Jij ziet alleen blote borsten. Ik zie een open samenleving, vrijheid en een koe in de wei. Waar zie je dat nog tegenwoordig? Ik zie linkse nostalgie, puritanisme uit de polder en een beweging die zich daar tegen verzette. Het is cultureel erfgoed. En dat is het met cultureel erfgoed, dat moet je met zoveel mogelijk mensen kunnen delen. En waar kun je dat nu beter delen en liken dan Facebook? Nou, Mark?

Maar Mark, je hebt 955 miljoen Facebookgebruikers. Stuk voor stuk verschillend, zonder allemaal dezelfde opvattingen en denkbeelden. Ze zijn niet allemaal even puriteins als jij. En waarschijnlijk zijn ze ook niet allemaal even liberaal, conservatief, confessioneel of progressief. Wat voor de een kunst is, is voor de ander een aanstootgevende afbeelding. Wat voor de een bloot is, is voor de ander ontwapenend. Net zo goed dat ik zelf wil bepalen wat ik deel op Facebook, zou ik ook zelf willen bepalen wat ik ontvang. Met andere woorden, misschien is het een goed idee als je ervoor zorgt dat net als met mijn privacy instellingen, ik zelf kan aangeven waar ik wel of niet tegen kan. Of ik de puriteinse Facebook-filter wel of niet aan wil zetten. Daarmee zou je mij en 955 miljoen andere gebruikers van Facebook, een groot plezier mee doen. En als je dan toch bezig bent, doe me een lol, laat net zoals Twitter en Google zien hoe vaak politie en justitie gegevens vordert van gebruikers.

Tot snel.

Arjan el Fassed

 

Arjan el Fassed is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij vertrouwt erop dat Facebook in Nederland ook genoeg PR-mensen heeft rondlopen, zodat ze deze brief in het Nederlands kunnen lezen.