Over jurken en crisisjurkjes

24-08-2012 11:26

Een beroemd verhaal wil dat de rokken langer worden en de naaktmodellen dikker als het slecht gaat met de economie. Inmiddels is het met de economie zo gesteld dat de naaktmodellen in de Playboy van deze maand lesbisch zijn terwijl de rokjes schijnen te zijn verdwenen – op straat bedoel ik, in de Playboy en ander plezierig kleurendrukwerk sprongen de rokjes sowieso al niet het eerste in het oog. Ik heb niets tegen lesbo’s – I haz got all your videos, om met Ali G te spreken – maar de verdwijning van het rokje is een verarming van het landschap. Het rokje lijkt vervangen door de short, een kledingstuk voor padvinders. Als je een short ziet wil je meteen een stevig eind gaan wandelen, liefst naar rokjesland. De short, ik ken nauwelijks een onvrouwelijker kledingstuk.

Een vrouw in een juten zak
Ik heb het overigens niet over het kort afgeknipte spijkerbroekje, hoewel dat kledingstukje met name thuishoort in een wat tropischer genre dan dit. Er is naast de short nog andere crisiskleding, namelijk de crisisjurk. Ik doel op een soort hoeslaken dat als het ware om het lichaam hangt. Dit gewaad, waarschijnlijk bedoeld als jurk, is een vormloos geval. Aan de basis van dit kledingstuk ligt een drogredenering: een vrouw als Doutzen Kroes ziet er nog goed uit in een juten zak, een vrouw in een juten zak ziet er dus uit als Doutzen Kroes.

Crisisjurk in crisiskleuren
Doutzen doet erg serieus op de radio de laatste tijd en ook de crisisjurk is zelden vrolijk. De crisisjurk heeft crisiskleuren. De crisisjurk is bruin, grijs of beige, of beter bruinig, grijzig of beigerig. Echte kleuren zijn verboden, het lijf dient gehuld te worden in de tinten van een woestijnlandschap. ‘Crisis’ stamt af van een Grieks – jawel – woord dat zoiets als ‘beslissingsmoment’ betekent. De crisisjurk roept om de beslissing zo’n jurk niet meer aan te doen.

Kleuren doen wonderen
Wel leuk, het donkerblauwe, korte jurkje met witte stippen, gecombineerd met ballerina’s of hakjes elegant en een lust voor het oog. De witte stippen suggereren variatie, als het contrapunt in een symfonie van C.P.E. Bach, het blauw vormt de basso continuo. Zo’n jurkje is goed tegen de crisis. Ook leuk is de rode variant, deze is zwoeler. Combineren met rode lippenstift. Het jurkje vraagt om blote armen. Draag er in geen geval een shirt onder, shirts ‘ontjurken’ namelijk. Een vestje kan wel weer, maar vandaag niet. Less is niet more, dat is onzin. But sometimes less is what you need.

CC-Foto: Jiyang Chen