Business

Verlagen van de staatsschuld is zo eenvoudig, rekent u even mee?

24-08-2012 12:01

De staatsschuld kan met 20 tot 25 procent omlaag terwijl de lasten voor de burger precies gelijk blijven. Het is louter een kwestie van reorganiseren van het enorme publieke vermogen (240 miljard netto volgens De Nederlandse Bank) van de woningcorporaties. De sterk vereenvoudigde rekensom gaat als volgt:

Neem van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen de helft: 1,2 miljoen eengezinswoningen. Deze eengezinswoningen kunnen prima door de huurder zelf onderhouden worden. Draag het eigendom van deze woning over aan de zittende huurder tegen gelijke netto woonlasten. Dus de huidige netto huur is gelijk aan een toekomstige netto hypotheeklast. Financier deze eigendomsoverdracht conservatief: een verplicht annuïtaire hypotheek met volledige aflossing binnen twintig jaar.
Elke huurder zal ingaan op dit aanbod. Het betekent immers nooit meer huurverhoging en na twintig jaar woon je verder gratis. Dat is ook goed voor je geslonken pensioenverwachting.

100 miljard schuldaflossing
De gemiddelde huur van die sociale huurwoningen is 550 euro en de gemiddelde restschuld is 30.000 euro. Een netto maandhypotheeklast van 550 euro kan circa 98.000 euro trekken, minus 30.000 restschuld maal 1.2 miljoen stuks woningen is 80 miljard euro. Netto. Dit bedrag zal oplopen naar ruim 100 miljard, want ook verstandige huurders in flats zullen graag hun woning in eigendom willen nemen tegen gelijke netto woonlasten.

Materieel gesproken gebeurt er dus niks, de huurder blijft gewoon in zijn woning wonen tegen precies gelijke woonlasten, maar met z’n allen houden we wel 100 miljard over, te gebruiken als aflossing van de staatsschuld.

Corporatie Hypotheek Bank
Belangrijk is dat de hypotheekverlening via een op te richten Corporatie Hypotheek Bank loopt met als aandeelverhouding 51 procent gemeenten en 49 procent corporaties. De funding van deze hypotheekbank komt van de pensioenfondsen. De jaarwinst van deze hypotheekbank wordt gebruikt om de bouw van weer nieuwe sociale huurwoningen te financieren. Nieuwe sociale huurwoningen worden tien jaar in huurexploitatie gehouden, anders zou het cadeautje aan de huurder te groot worden. Na tien jaar kan de huurder de woning alsnog in eigendom nemen tegen gelijke woonlasten.

Aldus is een gesloten systeem gemaakt waarbij de pensioenpremie wordt belegd in woninghypotheken van sociale huurwoningen. Daardoor treden twee effecten op: de staatsschuld wordt 25 procent lager en de pensioenpositie van ruim 1,2 miljoen huishoudens wordt veel beter.

Eén ding: wie hebben ervoor gezorgd dat er zoveel sociale huurwoningen in Nederland staan? Internationaal uniek en van uitstekende kwaliteit? Juist ja: de babyboomers. Dus in feite lossen die babyboomers nu zelf de staatsschuld af via eigendomsoverdracht van de sociale huurwoningen aan de zittende huurder

Bezwaren, iemand?